Nenechte se chytit do pasti. Imunitu neposilujte, radí odborníci
Imunitu nejvíce potřebujeme v zimě. Vzpomeneme si na ni však často až s první pořádnou virózou. Možná je pozdě, ale rozhodně můžeme ještě zabojovat a imunitu si udržet.
Nejlépe se imunita udržuje v průběhu celého roku, udává se, že nejzazší čas na tvorbu fungující zimní odolnosti je zhruba konec léta, tedy srpen, kdy pravidelná práce na imunitě rozhodně dokáže divy a v zimě pocítíme velký rozdíl. Ale máme podzim, dohnalo nás to až nyní, co s tím? Vše není ztraceno, když přijde na věc, můžeme udělat maximum proto, aby stávající imunita fungovala co nejlépe.
Něco rozhodně udělat můžeme!
Když už nás skolí viróza, tak jsou na řadě způsoby, které okamžitě nabudí imunitu. Veškerou, kterou máme. A ta potřebuje především klid, aby mohla pracovat zdravě.
Dr. Brian Ferguson, docent imunologie na univerzitě v Cambridge říká, že posilování imunity zdravé není a nelze ji ve skutečnosti ani nijak posílit, považuje posilování imunity za mýtus, lze ji jen udržovat na zdravé úrovni a funkční.
Hyperaktivní imunita není nic zdravého, může nám dokonce škodit, my potřebujeme dostat imunitu do optimální kondice.

Kvalitní spánek a odpočinek
Zdravé spaní patří k tomu nejlepšímu, co své imunitě můžeme nabídnout. Únava, přecházení nemoci a přemáhání se v době nemoci naopak v tuto dobu výrazně oslabují boj těla s nemocí, plýtváme energií v podstatě na „přežití“ a na boj s nemocí nic nezbývá.
Virózy a nachlazení se nám protáhnou nebo zkomplikují. Při spánku nebo odpočinku pracuje veškerá imunita naplno. Takže pod deku, do postele – vyspat se ze všeho v té nejakutnější fázi bude nejúčinnějším řešením.
Vývar slepičí nebo hovězí
O horkém slepičím vývaru se říká, že je „židovským penicilínem“. Je to pravda, zahřívá a obsahuje látky, které opravdu podporují uzdravování, potlačují zánětlivé reakce a pomáhají v boji s nachlazením. Hovězí také dobře poslouží, ačkoliv tento se více doporučuje na problémy, které souvisí s trávením a žaludkem.
TIP: Udělejte si ho zásobu a v jednotlivých porcích zamrazte. Až začnete smrkat, jako když ho najdete!
Vitamín C a zinek
Tato kombinace výrazně podporuje imunitu a zkracuje dobu nachlazení. V přirozených formách je najdete třeba v kombinaci kyselého ovoce a dýňových semínek. Čaj s citronem a dýňová semínka budou ideální svačinkou. V tomto případě ale velmi dobře poslouží i potravinové doplňky.
Kysané potraviny a probiotika
Když na vás zaútočí nachlazení, je dobré odpočívat a dát odpočinout i žaludku. Průmyslově zpracované potraviny na chvíli odložte. Kromě čaje a lehkého jídla zařaďte do jídelníčku kysané zelí, kimči, kombuchu, mléčné kysané výrobky nebo tabletky s probiotiky. Tím vylepšíte imunitu tam, kde vzniká. Ve střevech.
Když nemoc odezní…
…je čas pokračovat v nastoleném trendu, do něhož lze určitě zařadit doplnění zinku do jídelníčku, vitamínu C a probiotických potravin. Přidat můžete ještě jednu věc, na kterou byl možná ten pravý čas v srpnu, ale nic není ztraceno ani uprostřed zimy.

Otužování až po nemoci
Vážně životabudič a eso v rukávu ve chvíli, kdy se uzdravíte! Skvěle nabudí tělo, při pravidelném vystavování se chladu se zvyšuje metabolismus, prokrvení a snižuje se zánětlivá reakce těla, lépe funguje imunita tím, že se v krvi objevuje více bílých krvinek. Tělo pak reaguje rychleji a účinněji na možné další infekce.
Probiotika v každé situaci
Obecně probiotika prospívají jak při akutní nemoci, tak i při budování dlouhodobé imunity. Podle vědců ze Stanfordu se při klinické studii ukázalo, že po desetitýdenním stravování s obsahem probiotických potravin (kimči, kefír, šťávy, kombucha…) se prokazatelně změnil mikrobiom ve střevech. Snížily se hladiny zánětlivých proteinů, které mimo jiné ovlivňují i stav imunity.
Zdroj: scientificamerican.blog, med.stanford.edu, livescience.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov