Nejoblíbenější zelenina Čechů není pro každého. Někteří si zadělávají na pořádný problém
Rajčata se řadí k jedněm z nejčastěji konzumovaným potravinám nejen u nás, ale po celém světě. Najdeme je v salátech, omáčkách nebo jen tak nakrájená na chlebu. Jejich popularita je nepopíratelná, přesto má i tato oblíbená plodina své odpůrce.
Někteří konzumenti se pozastavují nejen nad chutí rajčete, ale také nad tím, zda se jedná o ovoce, nebo zeleninu. V roce 2011 soud rozhodl, že se z botanického hlediska jedná o ovoce. V kuchyni se však rajčata používají jako zelenina, a to především díky univerzálnímu využití. Jsou jednou z nejvíce pěstovaných plodin na světě, ročně se jich vypěstuje více než 170 milionů tun. S popularitou se plodina setkávala již v dobách Aztéků. Do Evropy se však rajčata dostala až v průběhu 16. století, kdy je k nám ze Střední Ameriky přivezli Španělé.
Jedná se o vitamínovou bombou
Plody obsahují vitamíny C, K, draslík a folát neboli vitamin B9, známý také jako kyselina listová. Za červené zbarvení je zodpovědný antioxidant lykopen. Podle odborníků na výživu má obsažený lypoken prokazatelně pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění a některých typů rakoviny, zejména prostaty. Navíc rajčata díky vysokému obsahu vitaminu C podporují imunitu. V neposlední řadě přispívají ke krásně zdravé pokožce a pomáhají při hubnutí.
„U spousty produktů se zjistilo, jak je upravit, aby na první pohled vypadaly jako v konzumní zralosti, ačkoli ve skutečnosti nebyly ještě ani ve stádiu zralosti technologické. U rajčat se zjistilo, že zčervenají, když se k nim přistříkne trocha etylenu. V praxi to znamená, že se rajské jablíčko sklidí předčasně a pak se v průběhu transportu použije chemie, aby bylo krásně červené,” uvedl v rozhovoru pro web budejovice.rozhlas.cz odborník Pavel Smetana.
I když jsou rajčata velmi zdravá, ne každý si na nich pochutná
Citlivější jedinci mohou mít na rajčata alergii, případně je po jejich konzumaci potrápí pálení žáhy. Dráždivá je v rajčatech především kyselina citronová a šťavelová. Zejména ta patří k velmi dráždivým a rajčata jí obsahují poměrně vysoké množství. Některým lidem vadí typická chuť, která kombinuje sladkost s kyselostí. Pokud vás trápí problémy s trávicím traktem, zkuste omezit konzumaci rajčat v syrovém stavu. V momentě, kdy se povaří, jsou pro tělo lépe stravitelné.
Tipy, jak rajčata zařadit do jídelníčku
Velmi oblíbený je rajčatový salát, který je doplněný nakrájenou červenou cibulí, olivovým olejem a trochou bazalky. Pro těstoviny a na pizzu se skvěle hodí rajčatový základ, který si doporučujeme udělat do zásoby, pokud se vám letos na zahrádce urodila spousta rajčat. Ideální pro zimní dny je hustá, krémová rajčatová polévka. V zemích, jako je Španělsko, si ji místní obyvatelé dopřávají i v létě, a to ve studeném provedení. Spoustu receptů pak oživíte sušenými rajčaty, zejména saláty a těstoviny.
Zajímavá je i rajčatová historie
Původně se rajčata pěstovala pouze jako okrasné rostliny, protože se lidé obávali, že jsou jedovatá. Ve své podstatě měli pravdu, všechny plody, které se, stejně jako rajčata, řadí do čeledi lilkovitých, obsahují jedy. Slabý jed najdeme v zelených, tedy nezralých částech rostliny, nebo u stopky. O rozmach využití rajčat v kuchyni se zasloužila kolem 18. století především Itálie. Zajímavé je také to, že na celém světe existuje více než 20 000 odrůd rajčat. Věděli jste, že největší rajče na světě podle Guinnessovy knihy rekordů vážilo přes 5 kilogramů?
Při výběru rajčat se vždy snažte upřednostňovat lokální produkci. Tak budete mít větší jistotu, že plody dozrávaly přirozeně, bez použití chemie. To se projeví nejen na jejich výsledné chuti, ale také na možných alergických reakcích.
Zdroje: verywellhealth.com, bbc.com, budejovice.rozhlas.cz, guinnessworldrecords.com