Levná semínka s antibakteriálními vlastnostmi. Prospívají játrům a snižují cholesterol
Jak si v zimě zlepšit svou imunitu a zdraví, abychom se vyhnuli klasickým rýmám, kašlům a virózám? V zimě máme celkově menší příjem vitamínu D, a to se bohužel často odrazí i na naší imunitě.
Vitamín D nás chrání před nádory, infekcemi a autoimunitními nemocemi, ten můžeme získat ze slunce, kokosu, houby a avokáda nebo ještě z ryb, vajíček nebo z rybího oleje. Ke zlepšení imunity si můžeme pomoci i jiným zdrojem bohatým na živiny.
Malý zázrak?
Nejbohatší na živiny jsou ty nejmenší z možné nabídky, a to právě semínka. Jelikož z těchto semínek musí vyrůst zdravá a odolná rostlina, proto obsahují takové množství živin.
Semínka jsou bohatá na zdravé tuky, vlákninu a bílkoviny, ale nechybí jim ani vitamíny, minerální a biologicky aktivní látky. Proto by měly být součástí našeho jídelníčku, pokud je zařadíte do své stravy především v zimě, tak určitě neprohloupíte a významně si posilníte imunitu.
Díky obsahu omega-3 mastných kyselin působí semínka dokonce protizánětlivě, a proto snižují riziko infekce. Tyto kyseliny podporují i správnou činnost mozku a snižují riziko chronických chorob.
Semínka bojují proti stárnutí díky antioxidantům
Semínka dokonce bojují i proti stárnutí, díky antioxidantům, které bojují proti volným radikálům, to zpomaluje proces oxidace v lidském těle. Navíc ještě snižují riziko infarktu. Všechna semínka jsou skvělá, ale každý druh semínek je lepší v něčem jiném, podívejte se, který bude nejlepší pro vás.
„Antioxidanty účinně bojují proti volným radikálům, a tím omezují proces oxidace v lidském organismu. Zpomalují tak proces stárnutí a působí preventivně proti srdečním onemocněním a infarktu,“ uvádí odborník pro online magazín zena.aktualne.cz.
Druhy semínek
Slunečnicová semínka jsou nejlepším zdrojem vitaminem E, který je antioxidantem chránící buňky před poškozením a celkově posiluje imunitu. Slunečnicová semínka jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny a hořčík, což je skvělé pro nervovou soustavu a celkové uvolnění svalů. Jsou protizánětlivé díky vysokému obsahu esenciálních olejů a antioxidantům.
„Jak je jíst? Semínka jsou výborná do salátů, pomazánek, ale i jen tak – ať loupaná či neloupaná. Při jejich použití je lépe se vyhnout tepelné úpravě, tedy i pražení,“ informuje web prozeny.cz o tom, jak jíst slunečnicová semínka.
Další zdravá semínka
- Sezamová semínka jsou zase velmi bohatá na vápník, železo, hořčík a vlákninu, které snižují hladinu cholesterolu. Mají velké protizánětlivé účinky a podporují zdraví kostí, díky vápníku, kterého mají dostatek.
- Dýňovými semínky podpoříme prostatu a spánek, také mají protizánětlivé účinky a podporují imunitu, protože jsou bohaté na hořčík, zinek a zdravé tuky.
- Lněná semínka obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, které podporují mozek a působí také protizánětlivě. Jsou také výborným zdrojem vlákniny, což má velmi příznivý vliv na trávicí trakt a pomáhají snižovat cholesterol.
- Chia semínka jsou skvělá i pro snížení chuti k jídlu, proto jsou skvělá i na hubnutí. Absorbují vodu a zvětšují objem, díky tomu podporují hydrataci a zvyšují pocit sytosti. Tato semínka také regulují hladinu cukru v těle.
- Ostropestřecová semínka jsou skvělá pro játra a celkovou detoxikaci, protože obsahují silymarin, který pomáhá detoxikovat játra a podporuje trávení. Také působí protizánětlivě.
- Maková semínka jsou velmi bohatá na vápník, železo a hořčík a podporují zdraví kostí, právě díky vysokému obsahu vápníku.
- Anýzová semínka jsou výborná na trávení, díky obsahu anetholu, který pomáhá při zažívacích potížích, celkově snižuje nadýmání a podporuje chuť k jídlu. Anýzová semínka mají také velmi silné antibakteriální vlastnosti, a proto podporují dýchací systém.
Zdroje: prozeny.cz, zena.aktualne.cz, ods.od.nih.gov