Kolagenový zázrak proti vráskám a stárnutí připravíte v kuchyni. Pokud tipujete jen polévku, mýlíte se
Kolagen je klíčovým proteinem v lidském těle. Podporuje zdraví kůže, kloubů, kostí i svalů. Pokud je v těle jeho nedostatek, může to vést ke zdravotním problémům. Z toho důvodu je důležité jíst potraviny bohaté na kolagen. Případně je možné přemýšlet také o doplňcích stravy.
Proč je tak důležitý? „Kolagen je nejhojněji se vyskytujícím proteinem v lidském organismu, kde podle odhadů tvoří až 30 % celkového obsahu proteinů,“ uvádí Národní zdravotnický portál České republiky na svém oficiálním webu. Kolagen je v podstatě lepidlo, které drží lidské tělo pohromadě. Ve skutečnosti je proteinová látka podpírající kůži, kosti, svaly, šlachy a další tkáně.
Je klíčový pro elasticitu tkání a zároveň pro zdraví kostí i kloubů. S přibývajícím věkem se kolagen v těle snižuje. To může způsobit problémy. Z toho důvodu je důležité konzumovat potraviny bohaté na kolagen. „Kolagen je také méně kvalitní, než když jste byli mladší,” uvádí web clevelandclinic.org.
Kolagen má také specifické role. Pomáhá tvořit fibroplasty ve střední vrstvě kůže, a to pomáhá růstu nových buněk. Navíc hraje roli při náhradě odumřelých kožních buněk. Kolagen také poskytuje ochranný obal pro orgány a dodává pleti strukturu, pevnost a pružnost. Nutno dodat, že existuje asi 28 druhů kolagenu. Liší se tím, jak jsou sestavené molekuly. Obecně se hovoří o pěti hlavních typech kolagenu.
Kde najdete kolagen?
Mezi jeho hlavní zdroje patří zvířecí kosti, kůže nebo chrupavky. Stejně tak velké množství obsahuje rybí kůže a kosti. Existují však i další potraviny, které jej obsahují. Například želatina. Je to odvar a může se využít například při přípravě želé nebo dezertů. S těmito potravinami však mohou mít problém vegani.
Ti však mají další možnost. Zdrojem pro tyto osoby mohou být luštěniny. Především fazole. Jsou plné bílkovin a aminokyselin, které jsou potřebné pro syntézu kolagenu. Pokud tedy nekonzumujete vývary a maso, je vhodné zařadit do svého jídelníčku fazole ve velké míře.
Ideální zdroj kolagenu
Nejvhodnějším zdrojem kolagenu a dalších bílkovin jsou dlouho tažené vývary z masa a kostí. Ty podporují zdraví kůže, ale i střevní mikroflóru. Vývary navíc obsahují také velké množství aminokyselin, které jsou důležité také pro svaly nebo imunitní systém. Přirozená odolnost se přitom hodí opravdu všem. Vývar má také další benefity. Hydratuje tělo a doplňuje minerály, které se podílí na stálosti vnitřního prostředí.
Jak netrávit spoustu času v kuchyni?
Uvařit dobrý vývar samozřejmě zabere mnoho času. Ideální je tedy uvařit si vždy více vývaru najednou. Vývar z masa a kostí je totiž možné zamrazit. Používat ho pak lze nejen na samotné polévky, ale také do dalších pokrmů. Skvělé je, že pokud si vývar připravíte doma, nemusí obsahovat žádná umělá dochucovadla.
Další možnosti pro podporu tvorby kolagenu
Pro podporu jeho tvorby je vhodné také ovoce bohaté na antioxidanty. Vitamin C, vitamin E a beta-karoten mohou pomoci chránit kolagen před poškozením volnými radikály. „Volné radikály se mohou podílet na vzniku zhoubných nádorů, srdečně-cévních onemocnění, cévní mozkové příhody a dalších onemocnění, která souvisejí se stárnutím,“ informuje Národní zdravotnický portál ČR. A které ovoce je vlastně bohaté na antioxidanty? Jsou to především borůvky, maliny a jahody. Právě tyto druhy ovoce mohou pomoci chránit kolagen v těle.
Produkci kolagenu v lidském těle podporuje také listová a kořenová zelenina. Vhodná je především kapusta. Z další zeleniny pak produkci podporuje paprika, brokolice nebo špenát. Zapomenout nesmíme ani na vaječné bílky. Vaječné bílky obsahují prolin, tedy aminokyselinu, která je potřeba pro jeho samotnou tvorbu.
Zdroj: edition.cnn.com, bbc.co.uk, my.clevelandclinic.org