Každý by měl začít umývat banány, i když mají slupku
Banány patří mezi tropické ovoce, které bychom si mohli dopřávat častěji. Jsou totiž velmi blahodárné pro naše zdraví. A to dokonce i po psychické stránce.
Banán si můžeme dát ke svačině, vmíchat do jogurtu nebo zakomponovat do nějaké dobré buchty. Díky přínosům tohoto ovoce pro naše tělo a psychiku se to určitě vyplatí. Banány jsou nejen výživné, ale i léčivé. Ačkoliv má toto ovoce vyšší energetickou hodnotu, obsahuje cenné látky.
Banány, draslík a antioxidanty = skvělá kombinace?
Banány například obsahují vysoký podíl draslíku, který pomáhá okysličovat mozek. A draslík má pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém. Pravidelným pojídáním banánů tak posilujeme naše srdce.
Banány také obsahují velké množství antioxidantů. Ty bojují s volnými radikály, které způsobují stárnutí buněk. Kromě draslíku toto ovoce obsahuje také vápník, hořčík a fosfor. Na draslík ale pozor. Předávkování může způsobit i život ohrožující stav. Kontrolujme tedy, kdy už je ho příliš.
V banánech se vyskytující esenciální aminokyselina tryptofan a vitamín B6 vytvářejí ve společném spojení látku, která se jmenuje serotonin. Konzumace banánu vám tak sníží stres a zlepší náladu. Zdroj pektinu v tomto tropickém ovoci navíc pročišťuje krev a odvádí toxické látky z těla. Vitamíny C a A v něm jsou dalšími benefity.
Banány jsou bohaté také na vlákninu
A vláknina pomáhá při problémech s trávením. Banány navíc napomáhají i ke správnému fungování střev. Jsou ideální jak při zácpě, tak i při průjmu. Draslík v nich obsažen je potřebný, a to proto, že u průjmu navrací do normálu hladinu elektrolytů, která se při těchto potížích spolu s tekutinami z těla vytrácí.
Banány pomáhají i při pálení žáhy. Snižují totiž kyselost žaludečních šťáv. Toto ovoce se navíc jako jediné může v jeho přirozeném stavu konzumovat při problémech s žaludečními vředy. Ostatní druhy ovoce a zeleniny se doporučují při vředech tepelně upravit.
Ať už mají banány spoustu zdravotních přínosů, s největší pravděpodobností vás nikdy nenapadlo je umýt. A to i se slupkou. Možná byste s tím ale měli začít.
Proč mýt banány i se slupkou?
To je otázka, která napadne málokoho. Pár důvodu k tomu, banán i se slupkou umýt, se ale najde. Umytím slupky prodloužíte v první řadě životnost banánů. Na banánech navíc po dlouhé přepravní cestě může ulpět jak nečistota, tak i hmyz. A ten může na slupku naklást vajíčka, která nemusí být pouhým okem viditelná. Následkem toho se poté ve vaší domácnosti mohou objevit malé mušky, kterých se těžko zbavuje.
Dalším překvapivým důvodem je, že můžete slupku od banánů sníst. A to proto, že i ta v sobě obsahuje mnoho vitamínů, vlákniny a minerálů. V mnoha zemích je běžné sníst banán i se slupkou. A dokonce se i v mnoha zemích banán se slupkou vaří nebo smaží.
Není slupka jako slupka
Ne každá slupka je však ke konzumaci vhodná. Chemicky ošetřené slupky jsou plné pesticidů. Ze supermarketu proto slupku raději nekonzumujte. Pokud se nejedná o bio banány. Ty je ale nutné doma samozřejmě pořádně umýt.
Pokud se však rozhodnete slupky nejíst, určitě je nevyhazujte. Hodí se jako výborné hnojivo plné živin. A to nejen pro vaši zahradu. Hnojivo ze slupek od banánů ocení například okurky nebo rajčata. Z květin potom muškáty, růže či orchideje.
Zdravotních přínosů má jak banán, tak i banánová slupka mnoho. Proto je dobré se více zaměřit i na ni. A nejspíše by bylo vhodné začít pořádným umytím…
Zdroje: bbc.com, tvguru.cz, fresh.iprima.cz
Odborné zdroje: researchgate.net, nzip.cz – draslík, -II- antioxidanty, -II- aminokyseliny, -II- vláknina