Jezte 4 kousky každý den. Vaše játra vám poděkují a navíc i zhubnete
Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v těle. Podílí se na detoxikaci, metabolických přeměnách živin a tvorbě bílkovin. Každodenně však čelí velké zátěži kvůli nevhodné stravě, stresu nebo nadměrné konzumaci alkoholu. Pokud chcete játrům ulevit, přidejte do jídelníčku několik důležitých potravin.
Játra plní více než 500 funkcí, od detoxikace organismu, přeměny živin, až po tvorbu bílkovin. Dalo by se říct, že játra fungují jako hlavní chemická laboratoř našeho těla. Pokud tento orgán dlouhodobě zatěžujeme, ať už nevhodnou stravou nebo třeba zvýšenou konzumací alkoholu, dochází k pomalejší regeneraci. V souvislosti s tím se mohou dostavit vážné zdravotní problémy, jako je cirhóza nebo dokonce rakovina.
Potraviny, které jsou pro játra prospěšné
Mezi potraviny a nápoje, které přispívají ke zdraví jater a k jejich rychlejší regeneraci, patří například káva. Podle studií játra chrání před cirhózou a podporuje tvorbu potřebných antioxidantů. Ideální množství kávy představují dva až tři šálky. Bát se jí ale nemusíte ani v o něco větším množství.
„Poslední velká studie dokazuje, že pravidelné pití kávy v množství 4-6 šálků denně, tedy okolo 200 až 300 mg kofeinu za den, vede k prodloužení života, snížení mortality, oddálení nástupu Alzheimerovy choroby, menší frekvenci cukrovky 2. typu, kardiologických onemocnění a dokonce i některých nádorů,“ vysvětluje v rozhovoru pro TN.cz docent Pavel Kohout. Podobné účinky má na játra také zelený čaj.
Vysoké množství antioxidantů obsahují borůvky a brusinky
Právě vysoký obsah antioxidantů játra chrání před poškozením volnými radikály, snižuje záněty v těle a podporuje regeneraci jater. Denně si tak dopřejte hrst těchto plodů, ať už samostatně, v jogurtu, anebo si je přidejte do smoothie. Přidat do nápoje můžete také grapefruit. Ten je taktéž plný silných antioxidantů, které podporují detoxikaci organismu. Kromě toho chrání játra před hromaděním tuku.
Podpořit zdraví jater je možné také pravidelnou konzumací ořechů, zejména vlašských, které obsahují zdravé tuky, vitamín E a další prospěšné látky. Pravidelná konzumace ořechů dokonce pomáhá snižovat oxidační stres. „Kromě toho několik studií naznačuje, že vlašské ořechy mohou také snížit riziko nebo progresi dalších mozkových poruch, jako je Parkinsonova choroba, mrtvice a deprese, stejně jako kardiovaskulární onemocnění a diabetes 2. typu,“ uvádí článek na webu deník.cz.
Potraviny, kterým je lepší se vyhnout
Stejně důležité, jako je konzumace pro játra prospěšných potravin, je i vyhýbání se těm, které jim škodí. Nebezpečné je nadměrné jedení cukru, které vede k ukládání tuku v játrech. Velmi často se na poškození jater podílí i nadměrné a časté požívání alkoholu, stejně jako kouření a časté užívání léků. Vyhnout byste se měli i zpracovaným potravinám, které obsahují nezdravé tuky a umělá sladidla. Navíc vysoká spotřeba zpracovaných potravin urychluje stárnutí. V jídelníčku by nám naopak neměl chybět dostatek vlákniny. Správnou funkci jater podpoříte také konzumací řepy, česneku, avokáda, kurkumy a listové zeleniny.
Jak poznat, kdy mám problémy s játry?
Játra sama o sobě nebolí, včasné rozpoznání problémů je tak poměrně náročně. Mezi nejčastější příznaky, které mohou signalizovat potíže, patří:
- chronická únava,
- zažívací potíže,
- žloutenka,
- bolest břicha.
Včasná diagnostika může výrazně ovlivnit průběh léčby a zachránit zdraví i život. „Vždy záleží na tom, jak moc jsou játra postižená. Zda jde o prosté ztukovatění, určitý stupeň fibrózy, či již jaterní cirhózu. Regenerační schopnost jater je velká a zvláště tam, kde ještě není ciróza,“ vysvětlila v online rozhovoru pro iDNES.cz primářka Emilie Niedobová.
Zdroje: healthline.com, webmd.com, tn.nova.cz, denik.cz, idnes.cz