Jen hloupí lidé vaří těstoviny ve vodě. Až zjistíte, proč to tak je, pochopíte
Vaření těstovin ve vodě je klasickým postupem, nad kterým se nikdo z nás ani nepozastaví. Věděli jste však, že místo vody můžete použít například vývar či víno? Ty pokrmu propůjčí ještě výraznější chuť a aroma. Vaše oblíbené recepty tak můžete příjemně vylepšit.
Tekutina, ve které těstoviny vaříte, ovlivňuje jejich chuť i texturu. Ve chvíli, kdy těstoviny připravujete ve vývaru nebo omáčce, absorbují více chuti. Pokud dáte přednost mléku, můžete se těšit na krémovou konzistenci, která je skvělá pro přípravu sýrových omáček. K uvařeným těstovinám stačí přidat pouze plátky sýra, kostičky šunky a rychlý i chutný oběd je na světě.
Při přípravě sýrových pokrmů uvařte těstoviny v mléce
Nejčastěji se s vařením těstovin v mléce setkáváme, když připravujeme typický americký pokrm, kterým je mac & cheese. Mléko se však skvěle hodí i k dalším sýrovým receptům a smetanovým omáčkám. „Když vaříte těstoviny přímo v mléce, vytvoříte tím základ pro omáčku, která je pak neuvěřitelně jemná,“ míní americká šéfkuchařka pro web Daily Mail. Důležité je však dávat pozor na teplotu, protože má mléko tendenci se připalovat.

Příprava těstovin v červeném víně ovlivní chuť i barvu
Alkohol obsažený v červeném víně zkracuje dobu vaření a těstovinám propůjčuje intenzivní aroma. Nejčastěji se víno kombinuje s vodou v poměru 1:1, aby vínová chuť nebyla příliš výrazná. Těstoviny uvařené ve víně se parádně hodí k masovým nebo zeleninovým omáčkám. Velmi oblíbenou variantu představuje vaření těstovin ve vývaru. Vybrat si můžete jak kuřecí, tak hovězí nebo zeleninový vývar. Ozvláštnit tak můžete klasické recepty, jako jsou špagety carbonara.
Využít se dají i ovocné či zeleninové šťávy
Oblíbené jsou například těstoviny vařené v mrkvové šťávě. Díky té získají jemnou oranžovou barvu a lehce nasládlý podtón. S ovocnými a zeleninový šťávami však v kuchyni experimentují spíše zkušení kuchaři. Ve vašem případě bych volila raději vývar nebo mléko. Další populární metodou je vaření těstovin přímo v omáčce, například v boloňské či sýrové. Vždy je zapotřebí použít dostatek tekutin, aby se mohly těstoviny rovnoměrně uvařit.
Pokud chcete opravdu zazářit, připravte si domácí těstoviny
Výroba domácích těstovin je snazší, než si možná myslíte. A pokud se vám povedou, nedá se chuť s těmi, které se běžně prodávají v supermarketech, srovnávat. Potřebovat budete pouze 300 g italské hladké mouky typu 00, případně lze použít i běžnou hladkou mouku. Dále si připravte 3 vejce, jeden žloutek navíc a sůl.

Jak na přípravu domácích těstovin?
V hromádce mouky vytvořte uprostřed důlek, do něj rozklepněte vejce a přidejte špetku soli. Pomalu zapracovávejte mouku do vajec, dokud nezískáte jednotné těsto. Poté jej hněťte tak dlouho, dokud nebude hladké a pružné. V tuto chvíli zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte jej odpočívat v lednici alespoň 30 minut. Následně těsto rozdělte na menší části a vyválejte na tenké pláty. Ty nakrájejte na požadovaný tvar těstovin.
Pokud si troufnete, můžete experimentovat nejen s volbou tekutiny, ve které těstoviny připravíte, ale také s ingrediencemi, ze kterých těstoviny uděláte. Do těsta lze přidat například špenát, který těstovinám propůjčí zelenou barvu. Podobně funguje také rajčatový protlak nebo dýňové pyré, díky kterému jsou těstoviny jemně nasládlé.
Tip šéfkuchaře
Na závěr vás potěšíme zajímavým tipem od profesionála. Říká, že bychom se neměli obávat experimentů s těstovinami a přidat do nich cokoliv, co nám chutná. „Doufám, že si lidé uvědomí, že je toho mnohem víc, než mohou a měli by dát na těstoviny,“ řekl šéfkuchař Pashman pro CNN.com. „Je to jako prázdné plátno a může být krásným základem pro téměř jakoukoli formu lahodnosti, kterou si dokážete představit.“
Zdroje: thedailymeal.com, seriouseats.com, livestrong.com, cnn.com