Jamie Oliver přidává kousek do pečeného kuřete. Naprosto změní chuť, přitom to má doma každý
Kdo by neznal světoznámého anglického kuchaře Jamieho Olivera! Jeho televizní kuchařské show si získaly velkou oblibu. Ve svých pořadech ukazuje, že i z běžného jídla lze připravit delikatesu. Někdy stačí přidat jedinou surovinu.
Pečené kuře patří k běžným jídlům, Jamie Oliver však do něho přidá kousek jedné suroviny, která změní chuť jídla. Tvrdí, že tento tip převzal do své matky, výborné kuchařky. Jedná se o obyčejnou surovinu, běžně používanou v kuchyni.
Styl vaření Jamieho Olivera
V receptech pro domácí vaření je uvedeno přesné množství jednotlivých ingrediencí. To však neplatí pro recepty Jamieho Olivera. Podle tohoto profesionálního anglického kuchaře nemá být domácí vaření o přesném množství jednotlivých surovin.
V jeho kuchařkách nenajdeme žádná složitá jídla. Jamie Oliver totiž tvrdí, že vaření má být jednoduché a zábavné. Rovněž klade důraz na používání čerstvých surovin a zdravé stravování. Základem jeho slaných jídel bývá zelenina a čerstvé bylinky.

Citron – koření, které změní chuť pokrmu
Obyčejný citron, přidaný do jídla, zcela změní jeho chuť. Je stejně důležitým zvýrazňovačem chuti jako sůl. Kyselost i slanost totiž dělají jídlo lahodnějším. Citron se běžně podává k řízkům, k lososu i k oblíbené svíčkové omáčce. Méně běžné je přidávat ho do pečeného kuřete. Tuto zcela běžnou ingredienci přidal Jamie Oliver do pečeného kuřete. Výsledkem je výrazná, lahodná a současně jemná, lehce kyselá chuť. Kyselost citronu skvěle doplňuje slanou a mastnou chuť kuřete.
Citron – pomocník při trávení
Citron umí nejen zcela změnit chuť jídla. Přidá-li se k mastným pokrmům, jako je například smažený řízek, obalený v trojobalu, podpoří trávení. To je důvod, proč se přidává ke smaženým řízkům. Zlí jazykové tvrdí, že jeho úkolem bylo především překrýt pachuť staršího masa.

Udělejte si pečené kuře ala Jamie Oliver
Na čtyři porce pečeného kuřete podle Jamieho Olivera budete potřebovat jedno celé kuře, 1 citron, 250 g másla, anglickou slaninu, brambory, česnek, celer, sůl, pepř, tymián a olivový olej.
Nejprve nakrájíte anglickou slaninu na malé kostičky a smícháte ji s máslem. Ke slanině přidáte nasekaný česnek, sůl, pepř a nastrouhanou kůru z omytého citronu, ideálně bio. Vše důkladně promícháte.
Kuře omyjete a osolíte, potom si rukou oparně vytvoříte mezi prsíčky a kůží kapsu. Do ní vložíte 2/3 ochuceného másla a pod kůží rozetřete po celé ploše prsíček kuřete. Na obou stehnech kuřete uděláte dva hluboké zářezy, od kterých vmačkáte trochu ochuceného másla. Zbytek rozetřete po ploše stehen. Díky tomu není třeba kuře během pečení podlévat.
Citron, zbavený kůry nakrájíte na širší kolečka. Vložíte je do dutiny kuřete. Celé kuře vložíte do většího pekáčku. Oloupané brambory nakrájíte na větší kusy a trochu osolíte. Očistíte celer a nakrájíte ho zhruba na stejně velké kusy jako brambory.
Celer i brambory rozložíte okolo kuřete. Přidáte několik oloupaných stroužků česneku a několik snítek čerstvého tymiánu. Vše zalijete olivovým olejem a dáte péci do předehřáté trouby. Kuře pečete do zlatova, což je zhruba jedna hodina.
Hodnocení receptu
Tento recept Jamieho Olivera vyzkoušela například paní Jana. „Delikatesa, opravu báječně jsme si s manželem pochutnali,“ pochvaluje si toto pečené kuře. Paní Ida se přidává slovy: „Také doporučuji.“
Kuře podle Jamieho Olivera upekla také paní Hana, hodnotí jeho recept slovy: „Vyzkoušela jsem, moc nám s mužem chutnalo, akorát příště dám do pekáčku pečící papír. Jinak moc dobré.“ Recept na toto pečené kuře si pochvaluje také paní Romana: „To jídlo je vynikající. Jamie Oliver je skvělý kuchař.“
Zdroj: www.recepty.cz, svet-potravin.cz, www.seattletimes.com, www.mashed.com