Cukroví ze zbytků chutná i vypadá luxusně. Navíc je skoro zadarmo
Samozřejmě máme na mysli cukroví ze zbytků cukroví: tedy z onoho lahodného sladkého „nepořádku“, který po velkém předvánočním pečení zůstává rozptýlen na stole, na plechu, třeba i v lednici nebo později ve spíži – rozlámané v krabicích po servírování krásnějších kousků.
Pro řadu z nás je ovšem právě tohle „smetí“ na celé kulinářské akci to nejlepší.
V některých domácnostech proto vůbec nemá šanci vzniknout jako druhotná surovina – je ihned „uklizeno“ do útrob kuchařů a jejich rodinných příslušníků v rámci celkové očisty pracovní plochy. Konkrétně děti s tímto typem úklidu mimořádně rády pomáhají.
Je to tedy ingredience velmi vzácná, originální a unikátní. Naše. Ukrývá v sobě chuť Vánoc v naší rodině. A jako takovou je možná škoda zlikvidovat ji samostatně. Její další využití může totiž zmnohonásobit její chuťový přínos, množství cukroví na vánočním stole i radost všech strávníků, přičemž další náklady jsou takřka nulové.
Veškeré ingredience máme už totiž většinou doma. Jen je k tomu „sladkému smetí“ přidáme. A pozor, naše kreativita se přitom vůbec nemusí omezovat na nepečené kuličky. I když ani na ty v žádném případě nesmíme zapomenout.
Zavinuto
Závin si s oblibou dáváme celoročně, nejčastěji asi ve variantě s jablky, mákem či tvarohem. Kupujeme si ho v pekárnách, supermarketech i na stáncích, pečeme si ho doma. Povšimněme si, že ten jablečný má už vlastně sám o sobě potenciálně přítomnou vánoční chuť – především díky přítomnosti jablek a skořice.
Přidáme-li při jeho domácí přípravě navíc naši „vánoční ingredienci“, máme rázem zaděláno na nejúspěšnější vánoční dezert ke kávě. Zejména když vánoční šmrnc posílíme přidáním dalších „vánočních surovin“: místo cukru použijeme ten vanilínový, přidáme více skořice, klidně i jiné koření, taky rozinky, oříšky, třeba i datle a fíky.
A jakým způsobem ingredienci přidat? Můžeme to udělat podobně jako v následujícím receptu, který navíc přináší ještě vánočnější chuťovou variantu – švestky. Takový vánoční závin se sní snad ještě dříve, než ho vytáhnete z trouby.
Lahodný a vláčný závin s chutí Vánoc
Co přesně k jeho výrobě potřebujeme? Jen několik přesně vybraných ingrediencí: listové těsto a vejce (obojí po 1 kuse), moučkový cukr a skořici v množství podle chuti, dále švestky sušené a kompotované a konečně – kouzelnou vánoční ingredienci v množství víceméně libovolném.

Z kompotovaných švestek slijeme šťávu, promícháme je s těmi sušenými a po odkapání směs rovnoměrně rozložíme na tenký plát listového těsta, který jsme si mezitím pečlivě rozváleli a zasypali kouzelnou ingrediencí. Švestkovou vrstvu pak zasypeme skořicí a cukrem, vše zavineme, provedeme případné další úpravy dle ověřených domácích zvyklostí (například potřeme povrch rozšlehaným vejcem) – a máme hotovo.
Zbytek udělá trouba. Po předehřátí ji necháme péct naši unikátní delikatesu po dobu deseti minut na cca 220 stupňů, pak ještě na cca 180 stupních necháme dovést výsledek dozlatova.
Doporučujeme konzumovat zatepla, krásně se to roztéká. Větší lahodnost jste dost možná ještě nikdy nejedli. Ledaže šlo o ty obligátní kuličky!
Tajemné a naprosto dokonalé koule
Zmizí ze stolu jako první právě proto, že jsou všude a vždy jiné a každý potřebuje ochutnat, jak chutnají právě „tady tyto“. Existují v neomezeném množství variant. Ukryje se do nich leccos, obalit se dají v lecčems. Ty z vánočních zbytků navíc ve stejné podobě patrně nedokážeme zopakovat ani my sami. Dají se samozřejmě udělat i bez nich – ale náhrada piškoty či sušenkami může jen těžko konkurovat.
Jak na ně?
Vezmeme vše zbylé, rozlámané a nepovedené, rozlámeme to ještě víc nebo rovnou pomeleme, posekáme, nadrtíme. Promícháme, prohněteme, spojíme máslem nebo krémem (je-li to nutné), můžeme přidat rum (nebo rumový extrakt), cukr, kakao, rozdrcené piškoty, rozinky, kandované ovoce, ořechy, čokoládu apod. Koulíme. Obalujeme. V kakau, kokosu, čokoládě, nadrcených piškotech či sušenkách, skořici. Hotovo.
Nebo nekoulíme, ale rozválíme. Uděláme „salámek“, obalíme ho ve zvolené variantě, pak zabalíme do alobalu a uložíme do lednice. Po uležení krájíme kolečka a radujeme se z gurmánského zážitku, který je v tomto případě navíc téměř bez námahy.

Zakoulet se dá i s polevou
Třeba tak, že zbylou polevu na zdobení perníčků vložíme do zdobicího sáčku a vytlačíme na plech do podoby pusinek či jiných roztomilých tvarů, ale klidně i ošklivých. Lahodnosti to neubere. Necháme zaschnout.
To nejlepší nakonec
Tohle heslo má v našem tématu speciální význam. To nejlepší cukroví vzniká až na sám závěr pečení. Navíc jen jednou v roce – na jeho konci. Přejeme dobrou chuť, dobrý závěr roku a krásné Vánoce!
Zdroje: toprecepty.cz, emimino.cz, ustecky.denik.cz