Chytří Češi našli lék na kocovinu. Těm hloupým je po Silvestru špatně
Kocovinu po bujarém večírku zažil každý, kdo to někdy s alkoholem trochu přehnal. Věděli jste ale, že bolesti hlavy, nevolnost, únava a sucho v ústech, které kocovinu provází, často vznikají kvůli dehydrataci? Stačí přitom jednoduchý trik, a to prokládat pití alkoholických nápojů vodou. Co dalšího může zmírnit následky vydařené party?
Ve chvíli, kdy si dopřáváme alkohol, se v těle tvoří více moči. Alkohol je totiž silné diuretikum, a tak se nejen zvyšuje tvorba moči, ale taktéž častěji chodíme na toaletu a nadměrně se potíme. Tím tělo ztrácí více vody, než je obvyklé, a dochází ke zmiňovaným bolestem hlavy a k suchu v ústech. K tomu se po chvíli přidává pokles hladiny cukru v krvi a podráždění žaludku. Následuje pocit vyčerpání a nevolnost.
„Lék“ na kocovinu? Voda po každém panáku vodky
Když mezi alkoholickými drinky vypijete sklenici vody, pomůžete tělu doplnit ztracené tekutiny a snížíte intenzitu příznaků kocoviny. Kromě koktejlu tak stále mějte při ruce i sklenici s vodou. Případně si dopřejte jiné nealkoholické pití. Ohlídejte si však, aby neobsahovalo kofein, káva ani kolové nápoje tedy vhodné nejsou. Kromě vody si dopřejte například domácí limonádu.
„Neúčinná je silná káva či různé energetické nápoje. Člověk se možná může cítit subjektivně svěžejší díky povzbuzujícím účinkům kofeinu, ovšem pomalé odbourávání alkoholu v játrech či omezenou schopnost reakce to nikterak neovlivní,“ prozradil v rozhovoru na webu Novinky.cz rakouský primář Reinhard Haller.
Tmavý alkohol vás opije rychleji
Ačkoliv to není stoprocentně potvrzené, výsledky některých studií ve světě se shodly na tom, že pokud je alkohol tmavý, opije se z něj člověk rychleji. Účinky byly zkoumané při popíjení whisky, červeného vína a rumu. Na svědomí to mají kongenery, chemické látky vznikající při fermentaci, které ovlivňují chuť i barvu nápoje.
Snáze se tak opijete z červeného vína než z bílého, stejně jako se opijete dříve z brandy než z čiré vodky. Rychleji se také opijete, pokud budete alkohol popíjet brčkem.
TIP: Jestliže tak chcete kocovině předejít, straňte se brčku, tmavému alkoholu a nezapomínejte na dostatečné pití vody před party i během ní.
Jídlo zpomaluje vstřebávání alkoholu
Před tím, než se vydáte vstříc oslavám, dopřejte si pokrmy bohaté na tuky a sacharidy, které zpomalují vstřebávání alkoholu. Nikdy nepijte na prázdný žaludek. Pokud jste se nestihli najíst před začátkem večírku, zakousněte alespoň něco drobného tam, třeba oříšky nebo slané krekry. Ty taktéž zasytí a pomohou tělu lépe zvládnout alkohol.
Samozřejmě nejlepší, co můžete udělat, abyste se vyhnuli kocovině, je umírněná konzumace alkoholu. Pozitivně tělo ovlivní také spánek, dopřejte si proto po večírku dostatečně dlouhý a kvalitní odpočinek, abyste tělu umožnili regeneraci.
Jak zmírnit kocovinu, když už udeřila?
Pokud jste se ráno probudili s kocovinou, nejdůležitější je tělu dodat dostatek tekutin. Vypijte velkou sklenici vody, ideálně doplněnou o elektrolyty. Na škodu tak nebude ani iontový nápoj nebo kokosová voda. Ačkoliv vás pravděpodobně trápí nevolnost, zkuste i přesto sníst něco menšího a výživného, například banán nebo ovesnou kaši.
TIP NA KOCOVINU: Vyhýbejte se těžkým a tučným jídlům, která mohou podrážděný žaludek ještě více zatížit. Pokud vás bolí hlava, sáhněte po lécích na bázi ibuprofenu, které k žaludku šetrnější.
„Zatímco jinak se sladké pití moc nedoporučuje, v této těžké chvíli je naopak vhodné: můžete si dát buď džus nebo třeba slazený bylinkový čaj. Pomoci mohou i různé iontové nápoje, a podobným způsobem se chová i kokosová voda, kterou můžete koupit v drogerii,“ prozradila v rozhovoru pro Český rozhlas Zuzana Selementová, editorka magazínu Žena.cz.
Zdroje: the-sun.com, novinky.cz, radiozurnal.rozhlas.cz