Český národní pokrm: Turisté v Dubaji se po něm můžou utlouct. Ale svíčková to není
Fenoménem české kuchyně je nejen svíčková, plněné buchty nebo vepřo knedlo zelo. Zejména mladší z nás za národní jídlo považují klasiku, kterou je smažený sýr neboli smažák. Vždyť v centru Prahy na něj láká každá druhá restaurace. Přitom se jedná o tak jednoduchý pokrm.
Smažený sýr je jedním z těch jídel, které dokazuje, že v jednoduchosti je krása, alespoň co se chuti týče. Co se týká složení a výživy smažáku, tam už to taková hitparáda není. Srdce Čechů i zahraničních návštěvníků smažený sýr dobyl jak díky nenáročné přípravě, tak díky cenové dostupnosti a skvělé chuti. Čím dál častěji jej dokonce můžeme najít také v restauracích na Slovensku, v Polsku či Německu.
„Hlavně jde o tu strouhanku, že jo, jestli je to v domácí strouhance, nebo je to prefabrikát, jestli se sýr roztéká a hodnotíme hodně samozřejmě tatarku, tu my milujeme,” zmiňují v rozhovoru pro Český rozhlas autorky blogu Života ve strouhance Anna Lucie Helešic a Terezie Kučerová.
Obědová kalorická bomba
Ačkoliv je smažený sýr pro mnoho z nás chuťově nepřekonatelný, výživová hodnota se oprávněně stává terčem kritiky. Jedna porce smaženého sýra doplněná hranolky a tatarskou omáčkou obsahuje až 1 400 kcal. To je pro porovnání zhruba jedna polovina denního doporučeného energetického příjmu. Zdraví prospěšný není ani vysoký obsah tuků a soli. Při časté konzumaci dochází k přibírání na váze a ke zvýšení cholesterolu.
„Tlačenku jsme v restauraci měli, silně jsem ji protlačoval, ale hosti to nechtěli jíst – takže jsme museli zvolit přístupnější věci jako smažák nebo pražská šunka,“ potvrzuje popularitu smažáku v rozhovoru pro Český rozhlas jeden ze zakladatelů Ve vlastní šťávě.
Zkuste si doma připravit zdravější smažený sýr
Pokud si smažák nechcete odepřít ani ve chvíli, kdy si hlídáte jídelníček, nabízí se několik variant, jak si jej připravit ve zdravější formě. Místo smažení v oleji zkuste sýr upéct v troubě nebo použít horkovzdušnou fritézu. Ta výrazně snižuje obsah tuku. Zdravější alternativa se dá upřednostnit i u trojobalu. Místo hladké mouky sáhněte po celozrnné a mastné hranolky nahraďte bramborami nebo zeleninovým salátem. Klasický eidam nahraďte mozzarellou či fetou, které se řadí mezi nízkotučné sýry.
„Sýry obsahují komplex bílkovin, které jsou lehce stravitelné. Jsou vhodné k redukci váhy, zpevnění kostí hlavně u starších žen po menopauze a růstu kostí u malých dětí,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas výživová poradkyně Renata Virtová. Problém nastává ve chvíli, kdy je sýr smažený.
Populární je mezi turisty nejen smažák
Česká kuchyně je ve světě unikátní. Není tak divu, že turisté, kteří k nám zavítají, chtějí kromě památek na vlastní kůži poznat také některá z našich jídel. Mezi nejoblíbenější zástupce patří již řadu let svíčková, královna českých omáček, kterou si české domácnosti připravují již od 19. století. Na paty jí šlape knedlo vepřo zelo, recept o století starší, než je svíčková, a ze sladkých zástupců trdelník. Ten, ačkoliv z Česka nepochází, snad celý svět bere jako naši pochoutku.
Podobně jsou na tom také bramboráky, podávané buď samostatně nebo jako příloha. A v neposlední řadě k nám spousta cizinců míří na nefalšované plzeňské pivo, které je proslulé napříč světem.
Historie smažáku v Česku nesahá daleko
Smažený sýr se v české gastronomii poprvé objevil teprve ve 20. století a od té doby je nejoblíbenějším jídlem dětí, ale také spousty dospělých. Jestli mu nedokážete odolat ani vy, myslete na to, že se jedná o nezdravý pokrm, který si tak dopřejte pouze jednou za čas.
Věděli jste, že kromě toho, že je Praha ve světě proslulá svými jedinečnými památkami, je také jednou z předních veganských velmocí? A právě i vegani si mohou dopřát oblíbený smažák. Jen místo sýru zvolte tofu a trojobal nahraďte polentou.
Typické české jídlo dobývá svět
Oblíbený český pokrm si objednáte také v Dubaji nebo nedalekém Rás al-Chajma. Tam si v jedné z restaurací objednáte nejen českou klasiku svíčkovou, ale také právě smažený sýr doplněný tikka masala, indickým pokrmem. Nesmí chybět hranolky a tatarka!
Zdroje: kondice.cz, medium.seznam.cz, wave.rozhlas.cz, pardubice.rozhlas.cz, wave.rozhlas.cz, novinky.cz