Češka zamrazila vánoční bramborový salát. Po vytažení ji čekal šok, tomu neuvěříte
Bramborový salát je neodmyslitelnou součástí českých Vánoc. Každoročně si ho připravujeme v obrovském množství. Co ale dělat, když už jej zkrátka nejsme schopni sníst? Jednou z možností, která vás možná napadne, je zamrazení. Ale co se se salátem stane, když jej skutečně zamrazíte? Výsledek vás možná překvapí.
Štědrovečerní večeře bez bramborového je jako zima bez sněhu, tedy nic moc. Většina z nás ho tak raději připraví více než méně, aby náhodou během jídla nedošel, a pak zbytky dojídáme ještě několik dnů po Vánocích. Pokud vám v lednici stále zbyla miska, anebo rovnou dvě, kterých se nechce nikdo ujmout, nezoufejte, mám pro vás snadné řešení, co s nimi udělat.
Myslete však na to, že by se bramborový salát s majonézou neměl v lednici skladovat déle než 48 hodin.

Jednou z možností, jak se zbavit přebytků, je zamrazení
Na první pohled to vypadá jako skvělý nápad, jídlo nevyhodíte, naopak jej budete mít v mrazáku do zásoby. Realita je, bohužel, poněkud jiná. Bramborový salát obsahuje ingredience, které se si s mrazákem zkrátka rozumět nebudou. Nejhůře nízké teploty snáší majonéza, která se po rozmrazení promění ve vodnatou hmotu, která pozbyla své typické chuti i konzistence.
Výhra to není ani co se brambor týče, ty změknou a kolikrát ani nechutnají dobře. Zmrazit na později ale můžete například vinné klobásy, vánočku nebo cukroví. Bramborový salát společně s řízkem však snězte co nejdříve.
Co dělat se zbytkem bramborového salátu?
Do mrazáku sice bramborový salát nepatří, přesto existuje několik jiných způsobů, jak zbytky salátu zužitkovat. Originálním nápadem je salát využít jako náplň do palačinek. Pro lepší chuť ještě můžete přidat trochu sýra nebo šunky. A jestli ve svém okolí najdete někoho, komu zatím bramborový salát neleze i ušima, tak jim ho nabídněte. Ve chvíli, kdy zbytky jídla vyhazujete, zbytečně zatěžujete životní prostředí, stejně jako svoji peněženku.
„Původní receptura bramborového salátu pochází z roku 1948. Základem byla kromě brambor kořenová zelenina, salám gothaj a samozřejmě majonéza,“ říká v úvodu článku pro Český rozhlas kuchař Jiří Šedivý.
Tipy, jak salát správně skladovat
Aby vám bramborový salát vydržel co nejdéle, skladujte ho v uzavíratelné nádobě v lednici při teplotě mezi 2-5 °C. Nabírejte si jej čistou lžící a pokaždé ho opět pečlivě přikryjte. Pokud si připravíte verzi bez majonézy, vydrží vám v lednici o něco déle než 48 hodin. Bezmajonézové bramborové saláty jsou navíc obvykle dietnější a pro mnohé z nás také chutnější. Případně majonézu do salátu přidejte až těsně před servírováním.
„Nakrájenou zeleninu nejdříve smíchejte dohromady, dochuťte a teprve pak přidejte majonézu. Jen tak si salát nepomačkáte a zůstane krásně svěží,“ uvádí Český rozhlas.

Snažte se jídlem neplýtvat
Před odchodem na nákup si vytvořte seznam potřebných surovin a popřemýšlejte, co opravdu využijete. Vyhněte se impulzivním nákupům potravin jen proto, že jsou v akci, anebo že by se mohly během svátků hodit. Jestli připravujete vánoční hostinu pro více lidí, předem se dohodněte, kdo co přinese. Ve chvíli, kdy vám přeci jen zůstanou zbytky, snažte se je zpracovat. Z kapra vyzkoušejte pomazánku a oschlá vánočka poslouží jako fajn základ žemlovky. Kosti a zbytky zeleniny zužitkujte na vývar a ovoce, které už není v nejlepší kondici, přidejte do smoothie.
„Plýtvání jídlem má velmi vážné ekologické, ekonomické i sociální dopady. Na světě se vyhodí přibližně jedna třetina produkce, což je asi 1,3 miliardy tun. Toto množství by dokázalo nasytit až tři miliardy lidí,“ dodává Radka Hanzlová ze Sociologického ústavu AV ČR v rozhovoru pro Akademii věd České republiky.
Zdroje: akcniceny.cz, safefood.net, dvojka.rozhlas.cz, avcr.cz