Češi tuto potravinu jedí denně, přestože zvyšuje cholesterol na maximum a škodí cévám
Vysoká hladina cholesterolu, obezita nebo srdeční onemocnění. Tohle všechno se pojí s potravinou, kterou všichni milujeme. Uhodnete, o kterou oblíbenou potravinu se jedná?
Se zvýšeným rizikem onemocnění či obezity často souvisí nezdravé potraviny. Takové, které obsahují mnoho cukru, tuků a nemají žádné prospěšné živiny. Napadlo vás ale někdy, že mezi nezdravé potraviny se může řadit něco, co je na první pohled zdravé? O této potravině můžete slyšet samé chvály. Je dokonce brána za skvělý zdroj vitamínů, minerálů a hlavně bílkovin. I přesto se však jedná o rizikovou potravinu, kterou si mnoho lidí dává každý den. O které je řeč?

Nutriční bomba s cholesterolem
Klíčovým slovem tohoto článku je cholesterol. Jedná se o látku, která je často spojována se zdravím srdce a cév. Právě jedna potravina je cholesterolem doslova nabušená. Tou potravinou je vejce, jedna z nejoblíbenějších potravin na světě. Mnozí se domnívají, že se jedná o skvělou potravinu, která našemu tělu dodá spoustu živin. Je to pravda?
Ano i ne. Vajíčko vám totiž může doplnit vitamíny a zároveň vás naládovat potřebnými bílkovinami. Spolu s nimi však do těla dostanete i cholesterol. „Cholesterol je základní látkou buněčných membrán a najdeme ho ve všech buňkách lidského těla. Další důležitou funkci plní při tvorbě steroidních hormonů, jako jsou estrogen, testosteron nebo kortizol,” doplňuje portál fitness007.cz. O tom, jaký vliv má cholesterol ve vejci na jeho hladinu v našem těle, se vedou dlouhé debaty.
Cholesterol a vejce
Doporučená denní dávka cholesterolu pro člověka je 300 mg. To však platí pro zdravé osoby. Její výše se může u jednotlivých jedinců lišit. Kolik cholesterolu obsahuje jedno středně velké vajíčko, vás možná trochu zaskočí. Je to totiž 186 mg. To představuje více než polovinu doporučené denní dávky pro zdravého člověka.
Právě kvůli vysokému obsahu cholesterolu jsou vejce považovány za rizikovou potravinu. Zvláště se to týká osob, které trpí zvýšenou hladinou zmiňované látky v krvi. „Vysoký cholesterol v krevní hladině může vést k ukládání tukových zásob v krevních cévách, které se mohou nakonec odlomit a vytvořit sraženiny, které mohou způsobit srdeční infarkt nebo mrtvici,” uvádí worldeggorganisation.com.
Jelikož se jedná o velice oblíbenou potravinu, posvítili si na ni mnozí odborníci a bylo tak provedeno několik studií. Pokud jsou vajíčka vaší oblíbenou snídaní, nezoufejte. Vědci totiž zjistili, že vliv vajec na hladinu cholesterolu není tak významný. I přesto je však vhodné se držet některých pravidel.

Jak to tedy je?
Mnozí si myslí, že čím více cholesterolu zkonzumujeme, tím se nám zvýší jeho hladina v těle. To však není tak úplně pravda. Některé studie totiž poukazují na zcela opačný názor. Ten je takový, že pokud budete jíst více cholesterolu, vaše tělo ho ve výsledku bude produkovat méně.
Naše tělo je velice chytré a dokáže si udržet konstantní hladinu cholesterolu. A navíc, pokud budete dbát na zdravou stravu a dostatečný pohyb, můžete ovlivnit celkovou hladinu této látky ve vašem těle. Veškeré strachy o to, zda si k snídani můžete dát vejce, proto můžete odložit stranou.
Ideální porce vajec
Pravidlo, že „nic se nemá přehánět”, lze aplikovat snad úplně na každou oblast v našem životě. Jinak tomu nebude ani v případě vajec. Ano, pokud budete konzumovat vajíčka na denní bázi, vašemu tělu to nijak neuškodí, ba naopak. Pokud jich ale sníte deset ke snídani, obědu i večeři, vaše tělo vám pravděpodobně nepoděkuje.
To, jaký přínos pro vás vejce budou mít záleží i na tom, jak si je připravíte. Pokud je totiž budete konzumovat smažené na másle nebo se slaninou, nebude to ze zdravotního hlediska vůbec dobré. Proto se držte doporučené dávky 1-3 vejce denně. Do svého jídelníčku nezapomeňte zařadit i ovoce a zeleninu a vejce připravujte zdravějšími způsoby, než smažením. Tyto typy se týkají pouze zdravých jedinců. Pokud máte problémy s cholesterolem, obraťte se na lékaře.