Češi přestávají vařit na sporáku a pořizují si tohle. Co kdybyste trend 2025 zkusili i vy?
Byly doby, kdy lidé vařili na otevřeném ohni. Později se objevily první plynové sporáky a poté se začaly vyrábět také elektrické sporáky. Zdá se však, že jak plynu, tak běžným elektrickým sporákům v roce 2025 už odzvonilo. A to je to vcelku nedávno, kdy lidé v kuchyni začali využívat keramické desky.
V dnešní době jsou moderní indukční desky. Jsou mnohem bezpečnější a úspornější než ostatní řešení. Není tak divu, že se těší stále větší oblibě mezi uživateli. Na výběr je z mnoha modelů s různým vybavením a samozřejmě také designem. Lidem se líbí, že obsluha indukční desky je velmi jednoduchá. A tak se zdá, že jedinou nevýhodou je při přechodu nutnost nakoupit dostatek nového nádobí.
Jak to vlastně funguje?
Indukční proces funguje na principu elektromagnetické indukce. Využívá se k tomu takzvaná indukční cívka z měděného drátu. Ta je napájena velkým střídavým elektrickým proudem. Právě v této cívce vzniká magnetické pole, které vytváří teplo dvěma způsoby. A to působením magnetického pole na elektricky vodivý prstenec ve dnu nádoby. Menší část tepla pak vzniká ze ztrát způsobených hysterezí feromagnetického materiálu nádoby při jeho magnetizaci. Ohřívá se nádoba a od ní také její obsah.
Cívka, která generuje indukční tok, má mnoho závitů. Spodek hrnce je jeden zkratovaný závit. Soustava pak funguje jako transformátor, který sníží napětí a zvýší proud procházející materiálem hrnce. Většina indukčních desek a vařičů, které se používají jsou navržené právě pro fungování s nádobím z feromagnetického materiálu. Principiálně je možné, aby indukce fungovala s materiály jako je hliník nebo měď. Nikdy však nebude fungovat s nevodivým nádobím. Nefunguje tedy na sklo nebo například keramiku.
Výhody indukčního vaření jsou jasné
Indukční sporáky jsou nejen mnohem rychlejší pro přípravu pokrmů, ale především dokáží ušetřit energii, protože jsou efektivnější než běžné elektrické sporáky. Dalším plusem je, že umožňují přesnou regulaci výkonu plotýnku. Podobně je tomu samozřejmě také u plynových sporáků. Výhodné je, že se ohřívá přímo nádoba, nikoliv okolí. A to snižuje možnost popálit se u vaření.
Bezpečnost na prvním místě
Při vaření na indukci mají totiž nejvyšší teplotu právě nádoby a pokrm uvnitř, nikdy rozžhavená plotýnka. Výhodou jsou také moderní funkce indukční varné desky. A to například automatické vypínání, programovatelný časovač nebo uzamykatelný ovládací panel. Indukce je tak ideální do domácnosti s dětmi. Je to bezesporu nejbezpečnější typ varné desky.
„Jako největší výhodu vidím rozhodně bezpečnost. Indukční deska, na níž doma vařím, má automatickou pojistku. Dítě ji tedy nikdy samo nezapne a nespálí se,“ zmiňuje kamarádka naší redakce Lenka S., která vaření na indukci podporuje.
Zbavte se (kdysi populárního) plynu
Jedni plynové sporáky milují, druzí nenávidí. Proč by však mělo být vaření na plynu minulostí? Americké studie zjistili, že při vaření na plynu uniká do vzduchu metan. „Další výzkum pak zjistil, že plynové sporáky vypouští také oxid uhelnatý, oxid dusičitý a jemné částice,“ uvádí web CNN.
Bez řádného větrání může být jejich koncentrace nebezpečná. Kromě toho jsou plynové sporáky spojované s vývojem dětského astma a řadou dalších zdravotních stavů.
Někomu se na plynovém sporáku i v roce 2025 vaří lépe
Mnozí si přesto myslí, že na plynu se vaří prostě lépe. Ve skutečnosti se však s plynovým sporákem pojí i nepříjemné čištění, mastnota a také nutnost mít zavedený plyn nebo používat plynovou bombu. S indukcí uvaříte mnohem rychleji, zdravěji a bezpečněji.
A také úklid bude mnohem snazší. Je jasné, že pokud se něco vylije na desku, nepřipálí se to. Zřejmě bude ještě nějakou dobu trvat, než to pochopí i ti největší zastánci plynu, indukce je však opravdu vítězem v tomto nerovném boji.
Zdroj: wikipedia.org, bbcgoofood.com, cnn.com