Ani citron, ani pomeranč. Šťáva z jediného ovoce dokáže snížit cukr a zvýšit imunitu. Pochutnáte si?
Ovocná šťáva nepřinese tělu takový užitek jako čerstvé ovoce, ale součástí zdravého jídelníčku být určitě může. Pokud si ke snídani dáte šťávu z čerstvého pomeranče nebo grapefruitu, dodá vám dávku vitamínu C a také draslíku. Šťávy však obsahují také přírodní cukr.
Bohužel šťáva má přirozeně vyskytující se fruktózu a je tedy šťáva z pomeranče nebo grepu stále zdrojem cukru a kalorií. Ovocná šťáva navíc obvykle postrádá vlákninu, kterou najdete v celém ovoci. A to je velká škoda, jelikož vláknina dokáže pomoci snížit hladinu cholesterolu a pomáhá nám cítit se sytí. Grapefruitová šťáva navíc může reagovat s některými léky. Pokud tedy užíváte léky, je lepší se o konzumaci této šťávy poradit s ošetřujícím lékařem.
Jak je to s citronem? Je přece kyselý. Bohužel také citronová šťáva obsahuje přirozené cukry. Jejich množství je sice poměrně nízké, ale i toto množství může vyvolávat chuť na sladké. A to může být nežádoucí v rámci regulace hladiny krevního cukru. Nicméně citron obsahuje vitamin C, což je důležitý antioxidant a může pomoci v boji s oxidačním stresem.
Zázračné bobule pro zdraví
Mezi nejzdravější druhy ovoce patří borůvky. Mají vysoký obsah draslíku, železa, hořčíku, fosforu a také dalších minerálních látek. Navíc obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B a provitamin A. Borůvky a šťáva z nich dokáží podpořit přirozenou obranyschopnost organismu. Plody navíc obsahují velké množství tříslovin a tak pomáhají i při průjmech. „Borůvky mají nízký obsah cukru a jsou zdrojem vlákniny,” uvádí server bbcgoogfood.com.
Borůvky navíc mohou pomoci regulovat množství krevního cukru. Může za to antioxidant pterostilbene, který aktivuje protein snižující hladinu cholesterolu. Při cukrovce se doporučuje nejen šťáva z borůvek, ale také čaj z nati nebo z listů. Ta může být opravdu mimořádně účinná. Nejvhodnější je pochopitelně konzumovat celé borůvky. Pokud dáváte přednost nápojům, je ideální si tedy z borůvek udělat smoothie. „Borůvky chutnají sladce až mírně nakysle, a díky tříslovinám mohou chutnat i lehce nahořkle. Aroma lesních borůvek je mnohem výraznější než vůně vyšlechtěných zahradních borůvek,“ informuje Národní zravotnický portál České republiky na svém oficiálním webu nzip.cz.
Skvělé pro oči i močové cesty
Borůvky mají i další přednosti. Tělo zkrátka dokáží pomoci na více frontách. Pravidelné zařazení borůvek nebo borůvkové šťávy do stravy může podpořit normální stav zraku díky obsahu vitamínu A. Dále také chránit před věkem podmíněnou makulární degenerací.
Mnoho lidí se při potížích s močovými cestami obrací na brusinky. Podobné sloučeniny jako brusinky však mají také borůvky. Právě tyto sloučeniny mohou bojovat s bakteriemi, které přilnou ke stěně močového měchýře. Pokud tedy z nějakého důvodu nechcete konzumovat brusinky, bojujte proti zánětům močového měchýře pomocí borůvek.
Podporují také svaly
Věděli jste, že borůvky mohou pomoci snížit poškození svalů po cvičení? Namáhavá fyzická aktivita nebo cvičení mohou vést nejen k hezčímu a zdravějšímu tělu, ale také k bolestem a zánětům. Bohužel. Konzumace borůvek ve formě smoothie před cvičením, může pomoci podpořit zotavení a snížit zánětlivé markery. Pokud tedy chodíte pravidelně cvičit, není na škodu si s sebou připravit smoothie nápoj z čerstvých borůvek. Tělo vám jen poděkuje.
Je to bezpečné pro všechny?
Borůvky, stejně jako například broskve, jablka, maliny nebo avokádo obsahují přírodní chemikálie. Říkáme jim salicyláty. Někteří lidé jsou citliví na tyto přírodní sloučeniny. V takovém případě tedy určití jedinci mohou zaznamenat alergickou reakci. Ta se může projevit vyrážkou na pokožce nebo otokem. Pokud tedy máte podezření na potravinovou alergii, zajděte za svým lékařem.
Zdroj: edition.cnn.com, bbc.com, bbcgoogfood.com, nzip.cz