Aby nezačaly klíčit a plesnivět, uchovávejte je pouze v lednici
Lidé, kteří mají doma zásoby zeleniny, vědí, že při špatném skladování může začít plesnivět nebo klíčit. Převážně některé druhy potřebují chlad a sucho, aby si uchovaly výživovou hodnotu, hezký vzhled a byly zdravotně nezávadné.
Existují druhy zeleniny, které můžete doma položit na stůl, aniž by se s nimi cokoliv dělo. Na druhou stranu existují potraviny, které jsou velmi náchylné ke klíčení a plesnivění.
V některých případech má na znehodnocení zeleniny vliv vlhkost, někdy teplota a jindy je to kombinace obojího. Existují ale možnosti, jak zeleninu skladovat, abyste z ní měli dlouho a co největší požitek. Vždyť pro její chuť a vlastnosti jste si ji kupovali, ne? Zkuste zabránit negativním vlivům, které by ji mohly zbytečně poškodit.
Proč je lednice tak důležitá?
Možná jste už přemýšleli nad tím, proč některé potraviny vydrží dlouho čerstvé mimo lednici a některé zase potřebují chlad, aby se rychle nekazily. Existují dva hlavní důvody, proč byste měli uchovávat zeleninu v lednici.
Každá potravina může být napadena mikroorganismy, které ji poškozují. Může se jednat o bakterie, kvasinky nebo plísně, které produkt znehodnocují v rámci výživy, vzhledu i chutě a znemožňují nám jej jíst. Chlad v lednici dokáže růstu těchto mikroorganismů zabránit a prodlouží tak životnost zeleniny.
Dalším důvodem, proč byste měli zeleninu dávat do lednice je, že chlad zpomaluje přirozené procesy potravin. Zpomaluje tedy jejich zrání a případné hnilobě. Dává stopku chemickým procesům a chrání tak zeleninu samu před sebou.
Díky skladování zeleniny, ale také ovoce a jiných potravin, v lednici můžete prodloužit jejich čerstvost, a to o dost. Například brambory vydrží čerstvé 1–2 týdny, ale na chladném a tmavém místě to mohou být až 2–3 měsíce.
Jak zelenině prodloužit životnost?
Lednice je malým zázrakem, který může každému kuchaři pomoci udržet potraviny déle čerstvé, hezčí a výživné. Ne pro všechny druhy zeleniny je však lednice vhodná. Například kořenová zelenina, jako je celer, petržel nebo mrkev, si dokáží v lednici svou čerstvost zachovat.
Naopak, například takové brambory v lednici rychleji klíčí a ztrácí chuť, což je způsobeno chladem a vlhkým prostředím. Proto se doporučuje brambory skladovat na suchém, tmavém a chladném místě. Ani cibuli a česneku lednice příliš nesvědčí, protože tyto potraviny zvlhčuje, ony následně měknou a mohou začít plesnivět. Nevhodné je také jejich klíčení. Aby brambory nezačaly klíčit a plesnivět, uchovávejte je proto pouze v lednici.
Skvělá je ale lednice pro saláty a další zeleninu, jako je chřest, lilek, cuketa, dýně, brokolice, kapusta, květák, pastinák nebo houby či kukuřičné klasy. Zelenina, jejíž plody najdete nad zemským povrchem, vydrží v lednici čerstvá 3–7 dní. Kořenová zelenina dokonce až 2 týdny.
Není jedno, jak zeleninu do lednice uložíte
Některé potraviny se mohou vzájemně negativně ovlivňovat. Například brambory a cibule jsou základními surovinami, které používá v kuchyni snad každý. Málo lidí už ale ví, že by tyto dvě potraviny neměly být skladovány společně.
Cibule totiž uvolňuje vlhkost a plyny, které způsobují rychlejší klíčení brambor. Stejně tak by v blízkosti cibule neměl být skladovaný květák, který je na plyny, které cibule vypouští, rovněž citlivý. Houby by zase neměly být skladovány v blízkosti jiné zeleniny proto, že rychle pohlcují zápachy okolních potravin, čímž by se jejich aroma mohlo znehodnotit.
Aby vám zelenina co nejdéle vydržela, je nejlepší ji očistit, omýt, osušit a skladovat v nádobách bez přístupu vzduchu na tmavém a chladném místě, jako je prostor lednice. Můžete využívat také chytrých zásuvek v lednici, které jsou vyráběné za účelem prodloužení životnosti zeleniny a ovoce, skladovaného v lednici.
Zajistěte své zelenině tu nejlepší péči, vyplatí se to
Zelenina je plná vitamínů, minerálů a dalších živin, o které byste nesprávným skladováním mohli přijít. Nejen to, nebudete-li zeleninu skladovat v lednici, může začít klíčit, plesnivět, ztrácet na kráse a přijít o svou chuť. Nevyhazujte peníze z okna tím, že nakoupíte potraviny, které, díky nesprávnému skladování, přijdou o své zdravotní výhody, kvůli kterým jste si je pořídili.
Zdroje: indianapublicmedia.org, thespruceeats.com, marthastewart.com