Lékař varuje před ořechy, kteří Češi kupují po kilech. Pokud sníte více než 2, hrozí předávkování
Ořechy jsou plné zdravých tuků, vitamínů a minerálů, které prospívají našemu zdraví. Ale pozor, nadměrná konzumace určitých druhů může způsobit vážné zdravotní problémy. Jaké jsou tedy pozitivní účinky ořechů a kdy už své tělu vystavujete riziku? Přečtěte si, co o jejich vlivu na lidské tělo říkají odborníci.
Mezi nejoblíbenější druhy ořechů se řadí mandle, superpotravina bohatá na vitamín E, zdravé tuky a hořčík. Pozitivně ovlivňují srdce, pokožku a snižují hladinu cholesterolu. S konzumací to však nepřehánějte. Dopřejte si maximálně kolem jedné hrsti mandlí denně. Při větším množství hrozí přetížení jater, ledvin a vznik ledvinových kamenů.

Para ořechy se ve větším množství stávají nebezpečnými
Jedení para ořechů posiluje imunitu, přispívá ke správnému fungování štítné žlázy a chrání buňky před oxidačním stresem. Obsahují totiž vysoké procento selenu, důležitého minerálu. Denně byste však neměli jíst více než jeden až dva kusy para ořechů. Pokud jich sníte více, můžete se vystavit riziku předávkování selenem, tedy selenové toxicitě. Ta se projevuje nevolností, průjmy, vypadáváním vlasů či zvýšenou únavou. V horším případě dochází k poškození ledvin či srdce. „Příliš mnoho selenu nebo hořčíku může zhoršit některé zdravotní problémy,“ zmiňuje v rozhovoru pro zahraniční web PureWow Dr. Alejandro Junger.
Vhodné je si para ořechy dopřát v dopoledních hodinách, kdy tělu poskytnou potřebnou energii. Pokud si oříšky nechcete vychutnat jen tak samotné, nasekejte je na menší kousky a posypte s nimi například zeleninový salát nebo lívance s javorovým sirupem.
Podpořit zdraví mozku zvládnou kešu ořechy
Díky tomu, že v sobě kešu oříšky ukrývají vysoký obsah hořčíku, zinku a zdravých tuků, zlepšují zdraví kostí, mozku i imunitního systému. Při jejich pravidelné konzumaci navíc získáte více energie a taktéž byste se měli dokázat lépe soustředit na práci. Doporučené množství je opět kolem jedné hrsti denně, aby nedošlo k nadýmání či průjmům. Za jedny z nejzdravějších ořechů jsou považované vlašáky. V těch není nouze o omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdraví mozku a pomáhají odstraňovat záněty v těle.
„Co je důležité, je uvědomění si, že oříšky jsou zdrojem trošku bílkovin, ale velkého množství tuků. To je přesně to, co z něj dělá potravinu, kterou musíme pozorovat s určitým podezřením, pokud máme nadváhu. Samozřejmě ještě další věc je o oříšcích nutná zmínit, a to, že oříšky jsou poměrně častý a velmi silný alergen pro určitou skupinu lidí,“ upozorňuje v rozhovoru pro Český Rozhlas dietoložka MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Do dezertů přijdou vhod pekanové ořechy
Nejoblíbenější jsou pekany v Americe, kde se často používají do dezertů, například do pekanového koláče. Tento druh ořechů je bohatý na mononenasycené tuky, které prospívají srdci. Kromě toho obsahují vlákninu, vitamíny B a E a minerály, jako je zinek a mangan. V neposlední řadě jsou schopné snižovat hladinu špatného cholesterolu.
Zajímavostí je, že Ořechovec pekanový, který tyto ořechy plodí, může dorůstat do výšky až 50 metrů a dožívat se více než 300 let. Nejen v kuchyni přijdou vhod také klasické lískové oříšky, které často nechybí ani v čokoládových pralinkách. Lískáče mají spoustu vitaminu E, hořčíku a antioxidantů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Dále podporují zdraví mozku a je známo, že zlepšují paměť i koncentraci.
Zdraví prospěšné jsou také makadamové ořechy a pistácie, které mimo jiné pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a podporovat zdraví střev. Pistácie dokonce patří k jedněm z nejstarších známých druhů ořechů.
Zdroje: uhhospitals.org, eatingwell.com, healthline.com, strednicechy.rozhlas.cz, purewow.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov – resource nuts