Nepřidávejte do polévky, ale do vaječného likéru. Bojuje proti stárnutí
Vaječný likér, vaječný koňak, vaječňák. Bílá sladká hustá tekutá lahůdka patří v mnoha českých domácnostech k rodinnému stříbru, bez kterého by to prostě nebyly ty naše pravé Vánoce. Rodinné recepisy se předávají z generace na generaci stejně jako předpisy na přípravu bramborového salátu, perníčků, vosích hnízd či kapra. S tím kupovaným se totiž domácí likér nedá srovnat.
Vaječný likér milujeme pro jeho něžnou, zcela nezaměnitelnou chuť a ostatně i „lepivou“ konzistenci. O to překvapivější může být průzkum nejrůznějších tipů na jeho výrobu, kterými se to na internetu jen hemží především právě v adventním či předvánočním čase.
Možností jeho výroby je totiž celá škála. K charakteristicky bílému či jemně žlutavému krémovému výsledku (pokud tedy nepoužijeme nějakou barevně výraznou přídatnou ingredienci) mohou vést velmi rozmanité cesty.
Jednotící činitel
V některých receptech se vaječný likér vaří, jiný se dělá zastudena, můžeme použít různé množství žloutků syrových či tepelně upravených nebo třeba vůbec žádné, zalít je můžeme smetanou či kondenzovaným mlékem slazeným či neslazeným, mlékem nebo nějakou z jeho rostlinných variant. Třeba v Americe se užívá vedle kravského s oblibou také mléko kokosové.
Pokud jde o alkohol, v receptu zdaleka nemusí být jen rum – na samém počátku tam ostatně vůbec nebyl. Bylo tam pivo. Ovšem někdo preferuje variantu vůbec bezalkoholovou. A pořád je to „vaječňák“.
Mohlo by se zdát, že bez cukru to nejde – a opravdu nejde. Většina českých receptů však pracuje se slazeným kondenzovaným mlékem, které potřebné množství cukru zajistí bez nutnosti dalšího přidávání bílého prášku. Někteří pravověrní kuchaři podobnými postupy pohrdají – a my je chápeme.
Přesto dokážeme milovat i minimalistické varianty v podstatě ze dvou ingrediencí: kondenzovaného mléka obou typů a rumu. Protože i tohle je „vaječňák“ (z hlediska chuti) – i když vajíčka vůbec neobsahuje.
Klasickými ingrediencemi zůstávají smetana, žloutky, cukr, alkohol. Tak tomu bylo od začátku a gurmáni mnoha staletí pak lahodný mok již jen cizelovali dle svých preferencí a možností.

Odkud se vzal
Praotec všech „vaječňáků“ se narodil pravděpodobně ve středověké Anglii. Ve 13. století byl jeho předchůdcem nápoj zvaný posset, který připravovali mnichové s využitím piva či vína a zahušťovali chlebem či ovsem. Postupně do něj začali přidávat fíky na oslazení a také různé druhy koření, z nichž některé jsou neodmyslitelnou součástí receptu v mnoha rodinách dodnes: především skořice a muškátový květ.
Ve chvíli, kdy do receptu vstoupila cherry, otevřela se likéru cesta do Ameriky a dalším dobrodružstvím a osudům spjatým s karibským rumem, whiskey, bourbonem, tequillou – ale třeba i tím kokosovým mlékem.
Eskalace lahodnosti
Ať už jsme k našemu lahodnému krémovému moku dospěli jakkoli, velký vliv na jeho následnou chuť si udržuje využité koření. Zdaleka nemusí jít pouze o skořici a muškátový květ. A cílem vůbec nemusí být pouze lehounká přidaná vůně a chuť.
Zatímco jemně nastrouhaný muškátový oříšek vykouzlí lehce oříškovou chuť, jen několik kousků hřebíčku zajistí dodá likéru výraznou kořeněnou vůni (pokud je přidáme při vaření základu likéru). Čerstvý nebo sušený zázvor zaručí jemnou pikantnost, kardamom mletý či vcelku doplní likér o exotický nádech. A jedině badyán svede lehce lékořicovou chuť.
„Hřebíček obsahuje hodně manganu. Mangan může působit jako antioxidant, který chrání vaše tělo před škodlivými volnými radikály, tedy nestabilními atomy, které způsobují poškození buněk a vedou ke stárnutí,“
uvádí zdravotnický portál WebMD.com.
Do naplněné lahve přitom můžeme jednoduše nasypat i pár zrnek mleté kávy. Kávový podtón zajistí jemný „ocásek“, který ocení i pouze občasný konzument hnědého moku.

Washington a Florentýna
Americký prezident George Washington údajně ve svém unikátním vaječně likérovém receptu kombinoval hned tři druhy alkoholu. Na podobný recept nedá dopustit známá foodblogerka Jana Florentýna Pišová. Její recept obsahuje bourbon (například Jim Beam), tmavý karibský rum a brandy nebo koňak (či metaxu).
Z koření využívá pouze muškátový oříšek. Hlavní „nadstandardní“ ingrediencí je totiž v jejím případě čas, po který směs v lahvi zraje. VšechnHaj říká sama Florentýna: „Když vydržíte tři týdny neupíjet, stane se zázrak.“
Zázraků přinášejí s sebou Vánoce spoustu. Jaké štěstí, že si je můžeme přivolat i mimo vánoční čas – třeba právě s významnou podporou našeho unikátního vaječného likéru. Ať nám chutná!
Zdroje: kucharkaprodceru.cz, vikendovepeceni.cz, toprecepty.cz