Nejčastějších 6 chyb při nakupování jídla. Zbytečně ztrácíme peníze i čas
Nakupování potravin a běžných potřeb do domácnosti je každodenní součástí našeho života. Přesto si mnoho lidí neuvědomuje, že i při této činnosti dělají chyby, které je stojí zbytečné peníze, čas i energii. Pro efektivní nákupy přitom stačí dodržet pár jednoduchých pravidel.
Nákupy v potravin vypadají na první pohled jako triviální záležitost – přijdete do obchodu, vezmete si košík a naplníte jej potřebnými potravinami či jinými produkty běžné denní spotřeby. Nákup pak zaplatíte a jdete domů. Ve skutečnosti ale řada z nás při nákupech nevědomky padá nejen do vlastních pastí, ale podléhá i důmyslným trikům obchodníků.
Tyto chyby pak vedou ke zbytečně vysokým výdajům, plýtvání jídlem i k zbytečné ztrátě času. Každodenní nákup ale může být efektivnější, méně stresující a příjemnější pro vás i vaši peněženku.
1. Chybějící nákupní seznam
Asi nejčastější chybou je, že chodíme do obchodu bez přípravy. Mnoho z nás se prostě zastaví do nejbližšího supermarketu po cestě z práce a ani netuší, co ve spíži či lednici chybí. Výsledkem jsou impulzivní nákupy všeho zboží, které je v akci – na to, co nám skutečně chybí často zapomeneme, což nás vrátí další den opět do obchodu a pravděpodobně i k dalším zbytečným nákupům.
Řešením je sepsat si nákupní seznam. Ten si můžete napsat “postaru” na kousek papíru, ale i do různých mobilních aplikací. Ty umožňují sdílet nákupní seznam i s celou rodinou, zapsat do něj poznámky navíc a nabídnou další užitečné funkce, které usnadní vaše nákupy.

2. Nakupování nalačno
Vstoupit do obchodu hladoví je jako přijít do cukrárny s prázdnou peněženkou. Když máte hlad, máte tendenci sáhnout po více jídle a častěji vybírat nezdravé potraviny, jako jsou sladkosti nebo polotovary. Hlad výrazně ovlivňuje naše nákupní rozhodování.
Nikdy tedy nechoďte nakupovat s prázdným žaludkem a dejte si alespoň malou svačinu. Ani přejídání se ale není řešením – člověk má pak naopak pocit, že vlastně na nic ze seznamu nemá chuť a odchází naopak s poloprázdným košíkem a pro “zapomenuté” potraviny se další den stejně vrací.
3. Impulzivní nákupy
Obchodníci znají naše slabosti. Strategicky rozmístěné zboží u pokladen, slevové cedule s obrovskými čísly nebo výhodné akce typu „kup 3, zaplať 2“ – to všechno jsou triky, jak nás přimět utratit více. Impulzivní nákupy často končí tím, že domů táhneme pět tašek plných potravin, které nemáme šanci spotřebovat.
Při nákupech se tedy držte seznamu a dobře si promyslete, kolik kusů daného zboží opravdu potřebujete. Kontrolujte také data spotřeby a u slevových akcí se zamyslete, jestli daný produkt opravdu potřebujete.
4. Nedostatečná příprava
Kromě sepsání seznamu je dobré mít i představu o tom, co budete v následujících dnech vařit. Bez toho bude seznam plný základních potravin, které je třeba doplnit, a košík plný náhodných věcí, které často nelze kombinovat v kompletní jídlo. To vede buď k dalšímu výjezdu do obchodu, nebo k neplánovaným výdajům za objednávky z restaurace.

5. Neznalost cen a slevových akcí
Slevy nás lákají, ale často nakupujeme jen proto, že máme pocit, že ušetříme, přestože daný produkt nepotřebujeme. Navíc nemusí být „sleva“ skutečně výhodná – někdy jsou ceny uměle zvýšeny před akcí a výsledná cena tak neodpovídá takové slevě, jakou obchodníci prezentují.
Ceny potravin tedy sledujte průběžně a pravidelně srovnávejte i mezi různými obchody. Díky realistickému přehledu o skutečných cenách vás žádná “výhodná akce” nenachytá.
6. Nákup velkých balení, která se nespotřebují
V souvislosti s akčními nabídkami se ještě můžeme setkat s množstvím výhodných balení, která obsahují více kusů za nižší cenu. Při nákupu se ale zamyslete, zda toto opravdu spotřebujete. U trvanlivých produktů, jako jsou konzervy a zavařeniny, to není až takový problém, jako například u jogurtů čerstvého mléka nebo ovoce a zeleniny.
Zdroje: fresh.iprima.cz, bbc.co.uk, bbc.com