Tato levná potravina snižuje cholesterol a cukr. Stačí vám na ni 10 Kč
Zdraví je jednou z nejdůležitějších věcí v životě. Dokud jsme zdraví, můžeme toho dokázat mnoho. Nemoc nám však může znemožnit i ty nejzákladnější činnosti. Proto na své zdraví dbejme.
Cholesterol je částice tuku v krvi. Ta hraje důležitou roli v řadě tělesných procesů v těle. Do těla se část cholesterolu dostává stravou. Většinu si však organismus vytváří v játrech sám. Tato částice se podílí na tvorbě vitamínu D. Je také součástí některých hormonů a stavebních prvků buněčných membrán.
Zvýšenou konzumací živočišných tuků se zvyšuje hladina cholesterolu v krvi. Dále také obezita, kouření, stres a vysoký krevní tlak jsou rizikovými faktory. Vysoký cholesterol v krvi bývá často dědičný. Může se proto vyskytnout i u lidí, kteří v jídelníčku upřednostňují zdravou výživu a rostlinné tuky. Zvýšená hladina cholesterolu může vést k ukládání tukových látek do stěn cév, které potom ztrácejí na pružnosti a postupně se zužují. Tím se omezuje zásobení orgánu kyslíkem a dochází k poškození. Tento proces se nazývá ateroskleróza. Komplikace, které se projevují onemocněním cév, jsou například infarkt myokardu, ischemická choroba dolních končetin či mozková příhoda.
Hyperglykémie je vysoká hladina cukru v krvi. Je běžná u lidí s cukrovkou. Nastává, když je v krvi mnoho cukru – glukózy. Může vést k onemocnění očí, poškození nervů a ledvin. Lidé s cukrovkou trpí hyperglykémií často. Pokud se tento stav delší dobu neléčí, může poškodit krevní cévy, tkáně, orgány a nervy. Může také vést k život ohrožující komplikaci zvané ketoacidóza.
Jak snížit hladinu cukru v krvi a cholesterol?
Hladinu cukru v krvi můžeme snížit mimo jiné omezením cukru – patří mezi ně například koláče a sušenky. Mnoho lidí si myslí, že viníkem jsou hlavně sladkosti. Ale překvapivě nejde jen o ně. Mezi další závažné viníky patří chléb, bílá rýže či těstoviny. Snížit hladinu cukru v krvi můžete také konzumací zeleniny, jako je například špenát. Mezi luštěniny zařaďte fazole nebo čočku. Ořechy a ovoce jsou dobrým zdrojem vlákniny.
Jezte potraviny s nenasycenými tuky. Mezi ně patří například avokádo, ryby, ořechy, luštěniny a ovesné vločky. Přestat kouřit, omezit alkohol a více se hýbat jsou kromě stravy faktory, které taktéž pomáhají. Omezit byste měli potraviny s nasycenými tuky. Jsou to mimo jiné sýry, uzeniny a koláče.
Zelenina, která snižuje cholesterol a cukr v krvi
Je to základní potravina, kterou má každá hospodyně doma v kuchyni. A tou je cibule. Tato levná zelenina snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Organické sloučeniny síry, které jsou v cibuli obsažené, pomáhají rozkládat krevní sraženiny. Tím se snižuje riziko mrtvice a srdečních onemocnění. Jak síra tak i kvercetin, které se v cibuli nacházejí, zase zvyšují produkci inzulínu. Pokud máte cukrovku či vysoký cholesterol, je cibule tou správnou volbou.
Cibuli najdete v každé kuchyni
Kromě těchto zásadních věcí cibule také napomáhá jako domácí lék proti vypadávání vlasů nebo třeba na problémy s lupy. Dlouhodobá konzumace stravy, která obsahuje vysoký obsah flavonoidů snižuje riziko Alzheimerovy choroby. Silnější kosti a jejich větší hustota jsou také následkem tohoto přírodního zázraku. Cibule působí i jako prebiotika, která mohou pomoci s trávením. Má antibakteriální vlastnosti a snižuje riziko některých druhů rakoviny. Jako rakovinu tlustého střeva, krku nebo prostaty.
Cibule je samozřejmě prospěšnější syrová. Dopřávejte si ji tedy co nejčastěji ve stavu neupraveném tepelnou přípravou. Tou se totiž účinek cibule snižuje. Pokud ale není zbytí a chybí i fantazie, k jakému pokrmu syrovou cibuli přidat, klidně ji tepelně upravte. Je to určitě lepší, než se obejít bez ní. Má totiž tolik benefitů pro naše zdraví, že by určitě neměla chybět v žádném jídelníčku.
Zdroj: my.clevelandclinic.org, webmd.com, edition.cnn.com