Máslo v lednici už nikdy nebude tvrdé. Stačí ho položit přesně na toto místo
Máslo je základní potravina, která nesmí chybět v žádné kuchyni. Patří do různých receptů, ale skvělé je i samotné na čerstvém pečivu. Správné skladování másla ale může být oříškem. Ve většině případů jej totiž potřebujeme povolené, avšak v lednici je často úplně ztuhlé. Naštěstí existuje jednoduchý trik, jak zajistit, aby bylo máslo vždy měkké a připravené k okamžitému použití.
Máslo patří mezi nejuniverzálnější suroviny v kuchyni. Patří do nespočtu receptů, ať už jde o sladké koláče nebo krémové omáčky a polévky. Z teplého toastu jedním tahem nože vykouzlí chutnou delikatesu a právě proto je frustrující, když máslo po vytažení z lednice ztuhne natolik, že jej nelze snadno rozetřít. Ušetřete si starosti i čas – stačí vědět, jak máslo skladovat správně.
Skladování potravin v dřívějších časech
Dříve, než se lednice a mrazáky staly běžnou součástí domácností, museli být lidé při skladování potravin vynalézaví. Nejčastěji své zásoby uchovávali ve sklepech, kde bylo chladno a temno i během letním měsíců. Skladovat se zde dalo nejen sklizené ovoce a zelenina, ale i některé mléčné výrobky nebo maso.
Rychle se kazící potraviny se často nakládaly do solných roztoků nebo octa. Tyto suroviny byly levné ale účinné konzervanty, které chránily například maso před množením bakterií a před plísněmi.
Již tradiční metodou bylo sušení, které se používá dodnes. Vysušit se dá prakticky vše, nicméně dříve se tímto způsobem zpracovávalo zejména ovoce, bylinky všeho druhu nebo libové maso. To se kromě nakládání a sušení také udilo. Vyuzení masa prodloužilo nejen jeho trvanlivost, ale dodalo mu i typickou kouřovou příchuť, kterou si lidé oblíbili.
Postupem času se stalo jedním z nejoblíbenějším způsobů skladování potravin zavařování. Zavařovaly se nejen džemy a kompoty, ale i celé hotové pokrmy, polévky a jídla, která stačilo po vylití ze sklenice pouze ohřát. Tento způsob se používá dodnes. Podobně je na tom i fermentace potravin – v současnosti se kvasí hlavně zelí, okurky nebo saláty typu kimchi. Kvašené potraviny mají navíc mnoho zdravotních benefitů.

Máslo jako základ receptů i pochutina
I když je dnešní cena másla opravdu vysoká a mnozí lidé přemýšlejí, čím ho v receptech nahradit, pravdou je, že neexistuje nic, co by jeho chuť přesvědčivě nahradilo. Tento oblíbený mléčný výrobek se využívá v nespočtu receptů.
Najdeme ho snad v každém receptu na koláče a buchty. Máslo patří také do krémových polévek a omáček, kterým dodává jemnou a krémovou texturu.
Máslo však není jen funkční surovinou, ale i lahodnou pochutinou, která dokáže proměnit obyčejný krajíc chleba v gurmánský zážitek. Stačí namazat čerstvě upečený (ještě teplý) chléb, posypat pažitkou nebo jen solí a dobrota je na světě. Vytvořit z něj můžete i různé pomazánky, nicméně pro tyto účely je dobré mít máslo hezky měkké.

Jak správně skladovat máslo?
Uchovávání másla v lednici je běžnou praxí, ale i zde existují určité triky, které nám umožní dosáhnout ideální konzistence. Správně bychom ho měli uchovávat v horních částech lednice, kde jsou teploty vyšší než ve spodních policích.
Nejteplejším místem v lednici jsou dveře, sem ale máslo a podobné výrobky podléhající zkáze umístěte pouze tehdy, pokud je v následujících dnech spotřebujete. Pozor také na neustálé povolování másla v teplém prostředí a opětovné tuhnutí v lednici. Tyto náhlé a opakované změny teplot zkracují dobu trvanlivosti.
Skladujte máslo jako naše babičky
Pokud chcete máslo skladovat mimo lednici, inspirujte se triky našich babiček.
Ještě před několika desítkami let nebyly na venkově běžné velké lednice. Ženy tak některé potraviny stále skladovaly provizorně a pro máslo měly speciální trik.
Ten spočíval v keramické nádobě, která se skládala ze dvou částí. Do horní poloviny nádoby se umístilo máslo, do spodní trocha čisté vody. Víčko s máslem se pak přiklopilo a ponořilo do vody, která jej chránila před vzduchem a množením bakterií. Zároveň bylo máslo stále měkké a připravené k namazání. Keramické máslenky se dají zakoupit i dnes a tento způsob skladování si tak opět získává své příznivce.
Zdroje: Grit.com, ireceptář.cz, primafresh.cz, proženy.cz