Jezte tyto 4 potraviny. Podle vědců omládnete

Přidat na Seznam.cz

Zdravé stravování není jen o dosažení optimální váhy, ale i o péči o pokožku a celkovou vitalitu těla. Podle odborníků existují potraviny, které mohou pomoci zpomalit procesy stárnutí a dodat pleti mladistvý vzhled. Vyzkoušejte osvědčené potraviny, které podporují nejen zdravou pleť, ale i mladší vzhled.

Výživa hraje v boji proti stárnutí důležitou roli. S přibývajícím věkem naše tělo přirozeně zpomaluje regenerační schopnosti, což se odráží nejen na zdraví organismu, ale i na stavu pokožky. Kromě kosmetických přípravků posilujících pleť zvenčí se stále více odborníků zaměřuje i na dopady složení našich jídelníčků. 

Podle výzkumů můžeme procesy stárnutí zpomalit vhodným výběrem potravin a živin. Základem jsou pak antioxidanty a zdravé tuky, které udržují pokožku pružnou a přirozeně hydratovanou. Tím přispívají k mladistvějšímu vzhledu.

Jak jídlo ovlivňuje stárnutí?

Stárnutí ovlivňuje celou řadu biologických procesů, které zahrnují sníženou regeneraci buněk, oslabení imunitního systému a vyšší náchylnost k oxidačnímu stresu (ten poškozuje buňky a urychluje projevy stárnutí). Vliv mají také volné radikály – nestabilní molekuly, které vznikají při metabolismu a mohou poškodit buněčné struktury. 

Některé potraviny obsahují antioxidanty, které neutralizují volné radikály a tím chrání buňky před poškozením. Kromě toho mohou některé látky podporovat produkci kolagenu, který je klíčový pro pružnost a pevnost pokožky. Zdravá strava tak není jen nástrojem k dosažení vnější krásy, ale i způsobem, jak podpořit vnitřní zdraví a prodloužit celkové mládí organismu.

Vyvážený jídelníček plný zdravých potravin je základ
Vyvážený jídelníček plný zdravých potravin je základ. Zdroj: Shutterstock

Tuky nejsou vždy pouze špatné

Ve světě zdravé výživy mají tuky často špatnou pověst, ale ne všechny tuky jsou stejné. Zdravé tuky, zejména ty nenasycené, mohou hrát významnou roli v prevenci stárnutí. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny pomáhají udržovat pokožku hydratovanou i pružnou. 

Tyto nenasycené mastné kyseliny stěžejní pro mnoho procesů v našem těle najdeme v mnohých potravinách. Pro jejich doplnění konzumujte hlavně tučnější mořské ryby a kvalitní rostlinné oleje.

Tyto zdravé tuky rovněž podporují zdraví srdce a mají protizánětlivé účinky, které mohou omezit projevy stárnutí, jako je například vznik vrásek a suchá pokožka. Vyvážený příjem zdravých tuků je klíčový pro optimální zdraví a podporu mladistvého vzhledu.

avokádo a ořechy
Čtyři druhy potravin stojí za mladší pletí i celým tělem. Zdroj: Shutterstock

4 potraviny, které bojují se stárnutím pleti i těla

Stránka Sanook.com sestavila žebříček hned čtyř potravin, jejichž konzumace může zpomalit proces stárnutí. Které to jsou?

1. Avokádo

Avokádo je plné zdravých a nenasycených tuků, které podporují hydrataci pokožky. Navíc obsahuje vitamín E, silný antioxidant, který pomáhá chránit pokožku před poškozením volnými radikály a udržuje ji pružnou. Tato oblíbená exotická plodina také přispívá ke snížení cholesterolu a podporuje zdraví srdce, což je velmi důležité pro vitalitu těla a pokožky.

2. Tuňák

Tuňák je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky a přispívají k hydrataci pokožky. Tyto kyseliny pomáhají chránit buňky před poškozením a podporují zdraví pokožky a srdce, což dlouhodobě přispívá ke zpomalení procesu stárnutí. Navíc omega-3 kyseliny podporují správnou funkci mozku – i ta je důležitá k zachování mládí, zejména po rozumové stránce.

3. Sardinky

Sardinky jsou další skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin a navíc obsahují vitamín B12, který je důležitý pro produkci červených krvinek a celkovou energii. Omega-3 mastné kyseliny ve spojení s vitamínem D obsaženým v sardinkách pomáhají udržovat zdravé kosti a klouby. Pravidelná konzumace sardinek má tedy mnoho výhod a vyplatí se je zařadit do jídelníčku.

4. Ořechy

Většina ořechů je doslova nabitá zdravými tuky, antioxidanty a minerály. Najdeme je ve vlašácích, mandlích, kešu, pistáciích, penaových i lískových nebo para ořeších. Podobně jsou na tom také různá semínka, například lněné, chia, ale i mák.

Všechny tyto potraviny obsahují také vitamín E, který chrání pokožku před poškozením a může pomoci udržet její mladistvý vzhled. Ořechy také obsahují zinek a selen, které stojí za regenerací pokožky.

Zdroje: Eat This Not That, EatingWell, Sanook.com, informace o vitamínech – nzip.cz

[seznam-ads id="17779"] [seznam-ads id="17778"] [seznam-ads id="17778"] [seznam-ads id="17898"]