Přestaňte utrácet peníze za tyto nekvalitní potraviny, které se skrývají za luxusními značkami
Ne vždy platí, že luxusní značka znamená také lepší a kvalitnější produkt. Velmi často se i luxusní značky, u kterých by to člověk nečekal, stávají terčem nevůle potravinářské inspekce a ocitají se na černé listině. Dalším problémem kromě kvality může být i klamavé označování potravin, a to včetně těch rádoby zdravých.
Jak se vyhnout utrácení za potraviny, u nichž jsme potom zklamáni kvalitou? V dnešní době, kdy se nabídka od různých výrobců neustále rozšiřuje, ale kvalita může často kolísat směrem dolů, téměř nejde udržet v hlavě jednotlivé informace. Pokud se chcete vyhnout zbytečným finančním ztrátám, klidně zaveďte ryze staromódní metodu. Zaveďte si doma svoji černou listinu, u čeho jste byli zklamaní, zapište si. A občas si seznam přečtěte.
Předejdete tak situacím, kdy nedobrou čokoládu, která kdysi byla tak výtečná, koupíte znovu za půl roku, protože zapomenete na to, jak moc se její kvalita zhoršila.
Zároveň si můžete zavést i bílou listinu a sem tam si napsat, kde jste byli kvalitou příjemně překvapeni. A pro tohle zboží se vracet.
Nebojte se nekvalitu vracet obchodníkům zpět
Není to také možnost pro každého, ale pokud bydlíte blízko místa, kam chodíte nakupovat, nebojte se zboží vracet. Prvně si tam sami zapamatujeme, čemu se příště vyhnout, rozhodně více než když věc jen rozhořčeně vyhodíme, za druhé více reklamací se může stát podnětem od prodejce směrem k výrobci.
Online prodeje potravin tuto možnost nabízejí nejpohodlněji. Reklamujete online nebo na zákaznické lince.
Nesprávné označení a falešné certifikáty
Reklama prodává. Ale někdy klame. Často se to stává právě u dražších a luxusních potravin nebo potravin prodávaných ve velkých množstvích. Výrobci vín mohou klamat se zemí původu, nebo se země původu označuje všeříkajícím nápisem „EU“, takže přesnou zemi původu nevíte. Častým nešvarem jsou falešné certifikáty, kdy výrobce není schopen doložit veškeré doklady, deklarace. To vše hlídá Česká obchodní inspekce.
Nahrazování a falšování surovin
Častým trikem je nahrazování dražších surovin levnějšími nebo jejich míchání:
- obyčejný olej vydávaný za panenský
- přídavek kávovin do instantní kávové směsi
- přídavek škrobu do kakaa
- přídavek třtinového cukru do medu
- snižování podílu ovocné složky v marmeládách nebo džusech
- ředění vína vodou
- snížený obsahu čajového extraktu v instantních čajích
- snížený obsah vaječných žloutků ve vaječném likéru nebo těstovinách…
O nižší kvalitě, byť něčeho, co je vydáváno za luxusní, svědčí i vyšší obsah éček, které obecně maskují zhoršenou kvalitu potraviny, kterou je třeba přebít barevností, chuťovou výrazností nebo podpořit trvanlivost. Luxusní a eko zboží navíc může být často překvapivě spojeno s obsahem nevhodných surovin jako je palmový tuk, škrobový sirup, extrudované obiloviny apod.
Klamavé označení a parazitování na značkách
Někdy se také může stát, že výrobci levnějších potravin a pochutin napodobují známější značky, využívají podobný design obalu, používají stejnou dominující barvu. Tvoří podobné etikety a při rychlém a náhodném nákupu může nakupující snadno podlehnout dojmu, že kupuje kvalitu.
Máme možnost vše odhalit?
Naším jediným smyslem pro odhalování falešných luxusních potravin je pouze chuť a oko. Pečlivě kontrolujme etikety, včetně složení produktu. Jen tak máte maximální jistotu, kterou jako zákazník mít můžete, že kupujete kvalitu. Přesto lze říci, že mnoho podvodů odhalí až laboratorní analytické postupy.
Zdroje: bezpecnostpotravin.cz, idnes.cz, szpi.gov.cz