Jak vybrat kvalitní zrnkovou kávu?

Přidat na Seznam.cz

Pokud jste konečně investovali do kávovaru, ještě vás čeká jeden důležitý úkol, a to vybrat vhodnou zrnkovou kávu, která vám vyhoví chuťovým profilem. Vzhledem k tomu, že každý preferuje úplně něco jiného, je nezbytné zohlednit hned několik důležitých faktorů. V následujících řádcích vám prozradíme, na co byste rozhodně neměli zapomenout.

Robusta, nebo arabika?

Současný trh je rozmanitý, ovšem komerčně se zrnková káva rozděluje na dvě hlavní kategorie, a to robustu a arabiku. Robusta je charakteristická plnou a hořkou chutí, zatímco arabika je mírně kyselá s ovocnou a jemnou chutí.

Zrna mají různé podmínky pěstování, a tak není divu, že káva sklizená v jedné zemi chutná jinak než sklizená v zemi druhé. Chuť totiž ovlivňují nadmořská výška, množství srážek, klima a půda jako taková.

Pražená káva

Chuťový profil kávy ovlivňuje doba pražení. Syrová zelená kávová zrna, která jsou čerstvě sklizená, připomínají svou vůní spíše zelený pepř než kávu. Právě proces pražení dodává kávovým zrnům jejich typickou chuťovou explozi.

Velký rozdíl je mezi světlou a tmavou praženou kávou. Jestliže preferujete kávu s jemnou chutí, sáhněte po suchých a světlých kávových zrnech. Praží se kratší dobu, a tím pádem nejsou tak hořká. Pro milovníky hořké kávy jsou připravena tmavě pražená kávová zrna.

Kofein

I navzdory všeobecnému přesvědčení, tmavost kávových zrn nekoreluje s vyšším procentem kofeinu. Čím déle pražíte kávové zrno, tím se mění nejen jeho velikost a hmotnost, ale také se tím snižuje obsah kofeinu.

Robusta má dvojnásobné množství kofeinu než arabika. Jestliže tedy hledáte silnější kávu, jsou lehce pražená zrna robusty správnou volbou.

Jaký kávovar používáte?

Existuje celá řada kávovarů, podle čeho vybíráte potom i kávu. Pro někoho je vhodnější mletá káva do pákového kávovaru, někdo zase hledá pražená kávová zrna na čerstvé pomletí.