Pokud necháte stát na stole toto jídlo, okamžitě ho vyhoďte. Zaděláváte si na zdravotní potíže

Přidat na Seznam.cz

Každý z nás snad jednou v životě zažil nevolnost po jídle a nebyl si jistý, co ji způsobilo. Ať už jsme jídlo konzumovali v restauraci nebo doma. Příčin může být několik a zjistit příčinu není vždy jednoduché. Zejména když jsme zkonzumovali více druhů potravin najednou.

Představme si třeba takové klasické jídlo, jako je smažený sýr s brambory a tatarkou. Můžete si toto jídlo dávat běžně a zrovna dnes by vám nemuselo udělat dobře na váš trávicí systém. Rozeberme si tedy toto jídlo a jeho skladování postupně.

Česká klasika smažený sýr

Koupíme sýr a uchováme ho v lednici, ale než z něj budeme chtít udělat dobrý oběd, můžeme ho mít v lednici déle. Sýr by měl být skladován při teplotě 4 °C

Měl by být vždy uchován v původním obalu nebo v prodyšné fólii. Navíc nemá být sýr skladován v blízkosti třeba cibule nebo česneku. V opačných případech nám jeho konzumace může přivodit právě již výše zmíněnou nevolnost.

smažený sýr a hranolky
Oblíbené jídlo mnoha Čechů je smažák Zdroj Shutterstock

Brambory

Brambory nesmí být skladovány na příliš teplém nebo vlhkém místě, jelikož při vyšších teplotách mohou začít klíčit. A právě klíčky brambor obsahují solanin, jedovatou látku, která vyvolává nevolnost a zvracení. 

Tatarská omáčka

U této potraviny je skladování obzvláště důležité. Doporučená teplota pro uchování je 0 °C až 15 °C. Nikdy tatarskou omáčku nenechávejte dlouho stát při pokojové teplotě. Omáčku nabírejte vždy čistým náčiním, abyste zabránili kontaminaci.

Skladování masa

Správné skladování a rozmrazování masa je klíčové pro bezpečnost a zachování kvality. Špatné postupy mohou vést až k potravinovým otravám. Maso bychom měli skladovat při teplotě 0 až 4 °C. Mražené maso dokonce při -18 °C a méně.

Maso uchováváme v původním obalu nebo v plastové nádobě z důvodu zabránění přístupu vzduchu a spálení masa mrazem. Spotřeba by měla být v rámci 3 až 5 dní u hovězího a vepřového, avšak u kuřecího masa se doba krátí na maximálně 2 dny. 

Mražené maso je nejlepší spotřebovat do 3 až 12-ti měsíců. Tady také platí pravidlo oddělování od ostatních potravin.

maso v kuchyni, křížová kontaminace
Pozor také na křížovou kontaminaci Oddělujte kuchyňské náčiní na syrové maso například od zeleniny Zdroj Shutterstock

Pozor, toto jídlo na stůl nepatří

Pozor. Nikdy nerozmrazujte maso při pokojové teplotě. Pokud maso potřebujete rychle rozmrazit, vložte ho do vodotěsného sáčku a ponořte do studené vody. Následně vodu vyměňte každých 30 minut. A po rozmrazení maso samozřejmě ihned spotřebujte. Maso můžeme rozmrazit i v mikrovlnné troubě, a to na program rozmrazování. A opět ihned po rozmrazení tepelně upravit. 

Nejbezpečnější způsob, jak rozmrazit maso, je v chladničce. Zůstává tak při bezpečné teplotě několik hodin. A klidně také celou noc. Správné skladování a rozmrazování masa jsou zásadní pro jeho kvalitu a také pro vaše zdraví.

Co se děje uvnitř masa, když ho necháme ležet na stole?

Když maso necháme ležet na stole při pokojové teplotě, dochází ke změnám kvality a bezpečnosti masa. Maso ztrácí vlhkost, tvrdne a ztrácí šťavnatost. Pokud maso necháme ležet na stole příliš dlouho, může se na něm tvořit plíseň.

Maso dlouho ležící na stole nakonec vede k výskytu bakterií a chemickým změnám v jeho struktuře. Proto je tak důležité maso co nejdříve zpracovat a tím se vyhnout nebezpečí, které nám hrozí.

Dodržováním těchto postupů minimalizujeme rizika potravinových otrav a zajistíte, že jídlo bude vždy chutné a bezpečné.

Zdroj: maso.cz, bezpecnostpotravin.cz, fosterrefrigerator.com