Lidé vyhazují rýži a brambory. Našli si tuto levnou náhradu za pár korun
Přílohy často vyřazujeme, pokud chceme zhubnout. Na černé listině se nyní ocitly brambory a rýže. Naštěstí máme výživnější náhradu.
Až půjdete příště do obchodu, zkuste to nově. Na chvíli se zbavte těstovin, rýže i brambor. Dejte si na talíř přílohu, kterou si zamilujete. Na výběr máte z několika tipů a každý z nich je doslova hotový za chviličku. Jejich příprava vám ušetří práci, peníze i čas.
Jsou brambory a rýže vhodnou přílohou?
V nutričně vyváženém jídelníčku určitě ano. Brambory jsou dobrým zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahují také vlákninu.
Na druhou stranu má rýže nižší obsah vitamínů a minerálů, ale stále je dobrým zdrojem sacharidů a poskytuje malé množství bílkovin, hořčíku a vitamínu B6.
V článku na animascope se uvádí i kalorické porovnání:
„Na 100 g je rozdíl následující: Brambory mají 77 kalorií, rýže 130.“
Přílohy s vyšším obsahem výživných látek
Přesto můžeme brambory i rýži na chvíli odložit a na talíř si naložit něco ještě lepšího. Přílohy, které zasytí, dodají minerály, bílkoviny i vitamíny. Navíc, jak se uvádí na webu agrarszektor, mají všechny tyto nové přílohy dobrý vliv i na hladinu cukru v krvi.
…jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny, vitamíny a minerály, které se pomalu vstřebávají a poskytují tak dlouhotrvající energii. Mají nízký glykemický index, takže nezpůsobují náhlý vzestup hladiny cukru v krvi. Některé druhy pohanky a kuskusu jsou navíc bezlepkové, takže je mohou konzumovat i lidé citliví na lepek.
Mezi ty zázračné a chutné přílohy patří skvosty našich babiček
- Kuskus a bulgur: Kuskus jen zalijete horkou vodou, bulgur se nějakou dobu vaří. Glykemický index je u bulguru nižší než u rýže. Obě přílohy jsou bohaté na železo a vitamíny skupiny B.
- Quinoa: Semínka pocházející z Afriky jsou vynikajícím zdrojem železa a hořčíku. Krátce ji povaříme a podáváme. Vyniká lehce oříškovou chutí.
- Jáhly: Sladké jáhly patří k nejvýživnějším přílohám. Béčka, hořčík, fosfor, železo a lehká stravitelnost z nich dělají ideální jídlo při trávicích problémech. Skvěle zahřívá i v zimě. Číňané jáhly dokonce nazývají jako „alternativní ženšenovou polévku“.
Pohanka je bezlepková a dá se upravit na slaný i sladký způsob. Má vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Někdy se z ní vyrábí i sekaná a karbanátky, protože se výživovou hodnotou blíží masu.
Jak nahradit klasické přílohy těmi výživnějšími
Je čas se zamyslet nad tím, kde se výše zmíněné přílohy nejlépe uplatní. Možná se budete divit, že si často rozumí i s klasickými českými jídly. Navíc, jak již bylo řečeno, jejich příprava je často rychlejší než vaření brambor a rýže.
K omáčkám a masovým směsím
Perfektně se hodí klidně i ke guláši a různým dušeným masům lehce opražená uvařená quinoa nebo nadýchaný bulgur a kuskus. Zejména to jsou však jáhly, které dodají takovému jídlu na talíři mimořádnou výživovou hodnotu.
Rizoto na všechny způsoby
Dá se říci, že všechny zmiňované přílohy se dají použít místo rýže ke směsím, jež připomínají rizoto. Ať už masové nebo zeleninové. Místo rýže do směsi na rizoto zamíchejte bulgur, pohanku nebo jáhly.
Zapékaná jídla
Rychlé zapečení nebo prohřátí pod grilem udělá dobře každému jídlu, které začnete vařit jako rizoto. Posypat sýrem a krátce zapéct. Proč ne? Snad jen tady platí, že na dlouhou úpravu to není. Zapékání je vhodné v řádu minut.
Zdroj: agrarszektor.hu, animascorp.com, yangsnourishingkitchen.com