Stáří pneumatik. Věk pneumatiky lze identifikovat pomocí tzv. DOT kódu, který se nachází na boku pneumatiky
Tím, jak pneumatiky stárnou, se degradují jejich jízdní vlastnosti, získávají jemné trhlinky, které mohou ohrozit bezpečnost na silnicích. Víte, kdy je ideální čas na to pneumatiky vlastně vyměnit?
Co se týče zákonných norem, stav pneumatiky se neupravuje na nějaký konkrétní termín. V tomto ohledu tedy není potřeba mít žádný strach. Nicméně se ale obecně nedoporučuje pořizovat pneumatiky, ať už z druhé ruky či nové, které byly vyrobeny před více než deseti lety.
Jakmile už gumy máte, je důležité dbát na správné skladování, jelikož i to může mít značný dopad na proces stárnutí. Zásadní je, aby pneumatiky byly uskladněny v optimálních podmínkách, což zahrnuje suché a tmavé prostředí s konstantní teplotou přibližně 15 stupňů Celsia.
Za těchto podmínek se pneumatiky mohou udržet v dobrém stavu i po dobu až pěti let. Společnost Michelin v oficiálním dokumentu uvádí, že jeden rok skladování pneumatiky srovnává s přibližně třemi týdny reálného užívání.
Co je to DOT kód?
Věk pneumatiky lze identifikovat pomocí tzv. DOT kódu, který se nachází na boku pneumatiky. DOT kód (zkratka pro Department of Transportation) se skládá z čtyř čísel a udává stáří pneumatiky v týdnech.
První dvě čísla DOT kódu reprezentují týden výroby, a to v rozmezí od „01“ do „53“, zatímco následující dvě čísla ukazují rok výroby pláště. Příkladně DOT kód „3219“ značí pneumatiku vyrobenou v 32. týdnu roku 2019.
Pneumatiky vyrobené před rokem 2000 mohou být označeny pouze třemi čísly (např. „318“ by znamenalo 31. týden roku 1998) – starší označení pneumatik nemá ikonický symbol trojúhelníku ◄, jaký se používá u dnešních plášťů.
Během provozu jsou pneumatiky vystaveny rozmanitým extrémním podmínkám, a tak po šesti letech od počátečního použití může nastat obava, zda není pneumatika opotřebená nebo zda vnější vlivy již nepoškodily její strukturu do té míry, že jízda na ní může být riskantní a existuje vysoká pravděpodobnost defektu či jiných problémů.
Zdroj: Michelin