Zapomenete, že existují palačinky. Našli jsme perfektní náhradu

Přidat na Seznam.cz

Pokud patříte k milovníkům palačinek, budete mile překvapeni tím, jak snadno je můžete inovovat. Existuje totiž alternativa této tradiční pochoutky, která vás pravděpodobně překvapí svou skvělou chutí a jednoduchostí.

Asi každý kuchař zažil chvíli, kdy mu došla inspirace. Jídla, která vaříte, se stále opakují a vy na ně přestáváte mít chuť. Toužíte po něčem, co by povzbudilo vaše chuťové pohárky a co by potěšilo nejen vás, ale také vaši rodinu a přátele, až k vám přijdou na návštěvu. Právě takovým pokrmem mohou být netradiční palačinky ze surovin, které nabízí originální chuť, šťavnatost a neobyčejný chuťový zážitek v každém soustu

Proč byste měli vyměnit palačinky za placky?

Žena držící pánev palačinek, užívající si jejich vůni.
Placky mohou být zdravější alternativou palačinek plných cukru Zdroj Shutterstock

Palačinky jsou známé po celém světě. Lidé je připravují na milion způsobů a pokoušejí se vymyslet další alternativy, které by z tohoto pokrmu udělaly zase o něco zajímavější verzi. Můžete je vyrábět z klasické, celozrnné i bezlepkové mouky. K plnění je možné použít marmeládu, čokoládu, ovoce nebo je připravit naslano. 

Společnost se ale rozděluje na dva tábory, z nichž jeden tvrdí, že jsou palačinky chutné, jednoduché na přípravu a nemohou lidské zdraví nijak ohrozit. Druhý tábor tvrdí, že jsou nezdravé, protože obsahují rafinovanou mouku, která může způsobit nárůst hladiny cukru v krvi, kardiovaskulární onemocnění, rakovinu, astma a další zdravotní potíže.

Palačinky také obsahují velké množství cukru, jehož nadměrná konzumace způsobuje zdravotní potíže. Někteří lidé si k palačinkám přidávají také spoustu másla nebo slaniny, které jsou zdrojem nasycených tuků a mohou zvýšit špatný cholesterol a riziko srdečních onemocnění.

Vy máte nyní možnost připravit si pokrm, který se palačinkám podobá, ale obsahuje mnohem více zdravějších surovin a bude chutnat i těm, kteří příliš neholdují sladkému. 

Jak udělat palačinky zdravějšími?

Palačinek se nemusíte vzdávat úplně. Můžete své menu pozměnit a namísto palačinek vytvořit podobný pokrm, který si zamilujete a na palačinky si už ani nevzpomenete. Stačí, když některé ingredience nahradíte zdravějšími alternativami.

Jak na to? Je to jednoduché. Vyměňte bílou mouku za celozrnnou nebo ji namixujte s mandlovou moukou, která obsahuje látky, jež pozitivně ovlivňují zdraví srdce a snižují inzulínovou rezistenci. K jejich výrobě můžete použít zdravý jogurt a zvýšit tak obsah bílkovin, vápníku, fosforu a vitamínu B v pokrmu. Pokud navíc použijete nízkotučný jogurt, můžete snížit obsah nasycených tuků. Co ještě můžete udělat? Vyhněte se zbytečnému cukru a místo nezdravých polev použijte ovoce nebo si placky připravte naslano. 

Připravte si palačinky tak trochu jinak

Hromada plněných placek, zdobených pažitkou.
Palačinky hravě nahradí placky které obsahují zdravé ingredience Zdroj Shutterstock

Změňte tradiční recept na palačinky za ten následující, jehož výsledkem jsou vláčné, měkké a křehké placky, které můžete podávat k snídani, svačině nebo jako rychlou lehkou večeři. Postup není složitý a nemusí se ho bát ani začátečníci.

Ingredience pro 12 ks

Těsto

700 g mouky

500 ml vlažné vody

1 lžička soli

1 lžíce cukru

1 lžíce oleje

1 lžíce octa

Náplň

800 g jemného sýra nebo tvarohu

2 vejce

sůl dle chuti

Postup

Nejprve připravte těsto. Ve větší míse smíchejte mouku s vlažnou vodou, solí, cukrem a olejem. Přidejte lžíci octa a z ingrediencí vytvořte těsto, které přikryjte potravinovou fólií a nechte ho odpočívat 30 minut. 

Těsto rozdělte na 12 stejných kousků, z nichž vytvořte bochánky, které přikryjte čistou utěrkou a nechte je odpočívat dalších 5 minut. Mezitím připravte náplň smícháním jemného sýra (můžete nahradit tvarohem), vajec a soli. 

Z každého bochánku vyválejte plát o výšce 0,4 cm, do jehož středu vložte část náplně. Okraje těsta zahněte směrem do středu tak, abyste placku uzavřeli. Placky následně smažte na rozpáleném oleji. Stačí je smažit 3–4 minuty z každé strany.

Abyste se zbavili nadbytečného tuku, usmažené placky odkládejte na bílý ubrousek, který z nich vysaje přebytečný tuk. 

Zdroje: allrecipes.com, medicinenet.com, fresh.iprima.cz