Zapomenete, že existují palačinky. Našli jsme perfektní náhradu
Pokud patříte k milovníkům palačinek, budete mile překvapeni tím, jak snadno je můžete inovovat. Existuje totiž alternativa této tradiční pochoutky, která vás pravděpodobně překvapí svou skvělou chutí a jednoduchostí.
Asi každý kuchař zažil chvíli, kdy mu došla inspirace. Jídla, která vaříte, se stále opakují a vy na ně přestáváte mít chuť. Toužíte po něčem, co by povzbudilo vaše chuťové pohárky a co by potěšilo nejen vás, ale také vaši rodinu a přátele, až k vám přijdou na návštěvu. Právě takovým pokrmem mohou být netradiční palačinky ze surovin, které nabízí originální chuť, šťavnatost a neobyčejný chuťový zážitek v každém soustu.
Proč byste měli vyměnit palačinky za placky?
Palačinky jsou známé po celém světě. Lidé je připravují na milion způsobů a pokoušejí se vymyslet další alternativy, které by z tohoto pokrmu udělaly zase o něco zajímavější verzi. Můžete je vyrábět z klasické, celozrnné i bezlepkové mouky. K plnění je možné použít marmeládu, čokoládu, ovoce nebo je připravit naslano.
Společnost se ale rozděluje na dva tábory, z nichž jeden tvrdí, že jsou palačinky chutné, jednoduché na přípravu a nemohou lidské zdraví nijak ohrozit. Druhý tábor tvrdí, že jsou nezdravé, protože obsahují rafinovanou mouku, která může způsobit nárůst hladiny cukru v krvi, kardiovaskulární onemocnění, rakovinu, astma a další zdravotní potíže.
Palačinky také obsahují velké množství cukru, jehož nadměrná konzumace způsobuje zdravotní potíže. Někteří lidé si k palačinkám přidávají také spoustu másla nebo slaniny, které jsou zdrojem nasycených tuků a mohou zvýšit špatný cholesterol a riziko srdečních onemocnění.
Vy máte nyní možnost připravit si pokrm, který se palačinkám podobá, ale obsahuje mnohem více zdravějších surovin a bude chutnat i těm, kteří příliš neholdují sladkému.
Jak udělat palačinky zdravějšími?
Palačinek se nemusíte vzdávat úplně. Můžete své menu pozměnit a namísto palačinek vytvořit podobný pokrm, který si zamilujete a na palačinky si už ani nevzpomenete. Stačí, když některé ingredience nahradíte zdravějšími alternativami.
Jak na to? Je to jednoduché. Vyměňte bílou mouku za celozrnnou nebo ji namixujte s mandlovou moukou, která obsahuje látky, jež pozitivně ovlivňují zdraví srdce a snižují inzulínovou rezistenci. K jejich výrobě můžete použít zdravý jogurt a zvýšit tak obsah bílkovin, vápníku, fosforu a vitamínu B v pokrmu. Pokud navíc použijete nízkotučný jogurt, můžete snížit obsah nasycených tuků. Co ještě můžete udělat? Vyhněte se zbytečnému cukru a místo nezdravých polev použijte ovoce nebo si placky připravte naslano.
Připravte si palačinky tak trochu jinak
Změňte tradiční recept na palačinky za ten následující, jehož výsledkem jsou vláčné, měkké a křehké placky, které můžete podávat k snídani, svačině nebo jako rychlou lehkou večeři. Postup není složitý a nemusí se ho bát ani začátečníci.
Ingredience pro 12 ks
Těsto
700 g mouky
500 ml vlažné vody
1 lžička soli
1 lžíce cukru
1 lžíce oleje
1 lžíce octa
Náplň
800 g jemného sýra nebo tvarohu
2 vejce
sůl dle chuti
Postup
Nejprve připravte těsto. Ve větší míse smíchejte mouku s vlažnou vodou, solí, cukrem a olejem. Přidejte lžíci octa a z ingrediencí vytvořte těsto, které přikryjte potravinovou fólií a nechte ho odpočívat 30 minut.
Těsto rozdělte na 12 stejných kousků, z nichž vytvořte bochánky, které přikryjte čistou utěrkou a nechte je odpočívat dalších 5 minut. Mezitím připravte náplň smícháním jemného sýra (můžete nahradit tvarohem), vajec a soli.
Z každého bochánku vyválejte plát o výšce 0,4 cm, do jehož středu vložte část náplně. Okraje těsta zahněte směrem do středu tak, abyste placku uzavřeli. Placky následně smažte na rozpáleném oleji. Stačí je smažit 3–4 minuty z každé strany.
Abyste se zbavili nadbytečného tuku, usmažené placky odkládejte na bílý ubrousek, který z nich vysaje přebytečný tuk.
Zdroje: allrecipes.com, medicinenet.com, fresh.iprima.cz