Většina lidí netuší, k čemu je zásuvka pod troubou. Přitom má skvělou funkci
Máte zásuvku pod troubou a používáte ji jako úložný prostor? Pak věřte, že nejste jediní. Do zásuvky dává většina lidí pánve, pekáče nebo jiné kuchyňské náčiní. Účel zásuvky je ale zcela jiný.
Zásuvka pod troubou je běžnou součástí skoro každé kuchyně. Většina lidí ji má ale spojenou s jedinou věcí, a to je úschova nejrůznějších kuchyňských potřeb. Málokdo tuší, že tento prostor může využít mnohem efektivněji. Pokud se řadíte k těm, kteří kouzlo této zásuvky ještě neobjevili, možná je na čase odhalit, co může tento malý a nenápadný prostor nabídnout. Možná se budete velmi divit, jak velkým pomocníkem se může stát.
Zásuvka pod troubou jako praktická součást kuchyně
Zásuvka, která se nachází pod troubou, vám dokáže velmi výrazně pomoci s vařením a usnadní vám práci v kuchyni. Pokud se zeptáte svého okolí, zda ví, k čemu slouží, pravděpodobně vám odpoví stejně. Že se jedná o úložný prostor, ve kterém je po delší době používání akorát binec. Ukládají do něj plechy, pánve, pekáče a další kuchyňské potřeby, které nepotřebují tak často.
Zásuvka ale slouží k mnohem širšímu využití. Nejen, že pomáhá efektivně využít prostor pod troubou, ale také dokáže zpříjemnit servírování i zjednodušit přípravu jídel.
Od této chvíle ji budete používat neustále
Zásuvku pod troubou můžeme označit také jako „ohřívací“. Je to z toho důvodu, že využívá zbytkové teplo z vyhřáté trouby a pomáhá šetřit energii. Teplota v zásuvce se pohybuje mezi 40–75 °C. Můžete do ní vložit například talíře, ale také hotová jídla, která se snažíte udržet dlouho teplá. Patří sem například omáčky nebo pokrmy, které se chystáte v nejbližší době podávat.
Pokud patříte mezi milovníky pečení, tuto zásuvku si zamilujete. Můžete do ní totiž schovávat kynuté těsto, které bude, díky minimálnímu přístupu vzduchu a vyšší teplotě, jednoduše perfektní.
V zásuvce ale nemusíte jídlo a nádobí pouze ohřívat. Můžete ji používat také jako jednoduchý gril, ve kterém je vhodné připravit zeleninu nebo pečivo při vyšší teplotě. V takovém případě, ale proces pečení kontrolujte, aby se pokrm nepřipálil. Některé modely dokonce můžete použít k šetrnému rozmrazování potravin, díky čemu ušetříte za další spotřebič.
Jak zásuvku používat efektivně?
Pro nejlepší výsledky se doporučuje ohřívací zásuvku zapnout až po předehřátí trouby. Před používáním je ale důležité uvědomit si, že zásuvka nikdy nedokáže vytvořit takovou teplotu, která by byla vhodná k bezpečné přípravě masa. Slouží spíše k ohřívání a tepelné přípravě jídel, která nevyžadují zpracování při vysokých teplotách. U jednotlivých modelů se teploty v zásuvce liší. Obecně se ale můžete setkat s následujícími hodnotami.
- nízká teplota: 27–74 °C
- střední teplota: 74–93 °C
- vysoká teplota: 93–115 °C
Pokud jste zvyklí jídlo přikrývat alobalem, do ohřívací zásuvky nepatří. Nikdy zásuvku alobalem ani nevykládejte, jinak zabráníte jejímu rovnoměrnému ohřevu. Vyhněte se rovněž použití plastového nebo papírového náčiní.
V některých případech jsou zásuvky pod troubou určeny opravdu jen ke skladování. V případě, že si nejste jistí, jaký typ zásuvky máte a jak ji používat, vyhledejte informace v uživatelské příručce k vaší troubě. Případně vyhledejte specializovanou prodejnu, ve které se můžete poradit s odborníkem.
Zdroje: aazdravi.cz, bydlimeutulne.cz, allrecipes.com