Věčná otázka. Nafoukám z nealkoholického piva?
Léto začíná a s ním přichází i zvýšený počet policistů na silnicích. Pečlivě kontrolují, zda řidiči za volantem nepožili alkohol. Mnoho řidičů proto váhá, zda si před jízdou dát nealkoholické pivo, které má 0,5 % alkoholu, nebo se občerstvit nějakou sladkostí. Otázka je jasná. Nafoukám z nealkoholického piva?
Dechová zkouška na zjištění alkoholu u řidiče má určitá pravidla. Otazníky nad hlavami řidičů visí hlavně nad nealkoholickými pivy Birell s 0,5 % alkoholu nebo nad pochoutkami s příchutí rumu či whisky. Tyto potraviny a nápoje však často obsahují méně alkoholu než například oblíbený kefír nebo obyčejný toustový chléb, jak píše server TopSpeed.
Kromě vína, piva a lihovin se alkohol v nízkých koncentracích vyskytuje v celé řadě běžných potravin a nealkoholických nápojů, zejména v kvašených výrobcích, výrobcích z kynutého těsta a ovocných výrobcích. Výrobci potravin totiž používají tradiční fermentační procesy, které dodávají jejich produktům odlišnou vůni, chuť, barvu a v neposlední řadě i výživovou hodnotu. V případě toastového chleba se na povrch chleba nanáší alkohol, aby se prodloužila jeho trvanlivost.
Policie se bát nemusíte
Dechová analýza provedená v intervalu pouhých 5 minut po vypití nealkoholického piva nepřinesla pozitivní výsledky ani v jednom případě. Člověk může vypít 8 až 13 půllitrů Birella během první hodiny pití. Vše závisí na věku nebo hmotnosti člověka. Poté může každou hodinu vypít dalších 4 až 6 „půllitrů“, aniž by nafoukal. Vypít větší množství tekutin je již prakticky nemožné a navíc pro organismus nezvládnutelné.
0,5 % alkoholu v pivu nemá vliv na výsledek dechové zkoušky. Proč se však množství alkoholu ve zlatavém moku liší? Je to recept. Většina pivovarů používá různé postupy k omezení tvorby alkoholu v nealkoholických nápojích nebo jej z nápojů odstraňuje až následně fyzikálně-chemickými postupy. To má však negativní vliv na výslednou chuť piva.
Birell se vaří stejným postupem jako alkoholická piva. Jediný rozdíl je v použitých kvasnicích. To může řidičům pořádně zamotat hlavu. Ale jen pokud je to opravdu tak chutný nealkoholický nápoj.
V kysaném zelí nebo baleném toustovém chlebu je více alkoholu než v Birellu
Výrobek | % obsah alkoholu z hmotnosti |
Med | 0,006 |
Rohlík | 0,02 |
Balený domácí chléb | 0,107 |
Bio slunečnicový chléb | 0,13 |
Fitness chléb | 0,176 |
Maslový toust | 0,184 |
Tmavý chléb | 0,202 |
Čokoládový donut | 0,289 |
Birell světlý | 0,31 |
Ořechový extra kváskový žitný chléb | 0,326 |
Žitný chléb | 0,444 |
Muffin z kváskového těsta | 0,445 |
Pšeničný chléb | 0,47 |
Kysané zelí | 0,5 |
Turecký grepový džus | ˃0,59 |
Rozinky | 0,601 |
Ořechovo-jablková rolka | 0,956 |
Cibulový chleba rozmarýnem | 0,98 |
Kvasinky | ˃1,0 |
Toustový chléb balený | 1,055 |
Jablečná náplň z ořechovo-jablečné rolády | 1,066 |
Hamburgerové housky balené | 1,239 |
Jim Beam Kentucky Bourbonský koláč | 1,662 |
Kefír | ˃2 |
Rohlíky na hot dog balené | 2,562 |
Zdroj: topspeed.sk