Věčná otázka. Nafoukám z nealkoholického piva?

Přidat na Seznam.cz

Léto začíná a s ním přichází i zvýšený počet policistů na silnicích. Pečlivě kontrolují, zda řidiči za volantem nepožili alkohol. Mnoho řidičů proto váhá, zda si před jízdou dát nealkoholické pivo, které má 0,5 % alkoholu, nebo se občerstvit nějakou sladkostí. Otázka je jasná. Nafoukám z nealkoholického piva?

Dechová zkouška na zjištění alkoholu u řidiče má určitá pravidla. Otazníky nad hlavami řidičů visí hlavně nad nealkoholickými pivy Birell s 0,5 % alkoholu nebo nad pochoutkami s příchutí rumu či whisky. Tyto potraviny a nápoje však často obsahují méně alkoholu než například oblíbený kefír nebo obyčejný toustový chléb, jak píše server TopSpeed.

Kromě vína, piva a lihovin se alkohol v nízkých koncentracích vyskytuje v celé řadě běžných potravin a nealkoholických nápojů, zejména v kvašených výrobcích, výrobcích z kynutého těsta a ovocných výrobcích. Výrobci potravin totiž používají tradiční fermentační procesy, které dodávají jejich produktům odlišnou vůni, chuť, barvu a v neposlední řadě i výživovou hodnotu. V případě toastového chleba se na povrch chleba nanáší alkohol, aby se prodloužila jeho trvanlivost.

Policie se bát nemusíte

Dechová analýza provedená v intervalu pouhých 5 minut po vypití nealkoholického piva nepřinesla pozitivní výsledky ani v jednom případě. Člověk může vypít 8 až 13 půllitrů Birella během první hodiny pití. Vše závisí na věku nebo hmotnosti člověka. Poté může každou hodinu vypít dalších 4 až 6 „půllitrů“, aniž by nafoukal. Vypít větší množství tekutin je již prakticky nemožné a navíc pro organismus nezvládnutelné.

0,5 % alkoholu v pivu nemá vliv na výsledek dechové zkoušky. Proč se však množství alkoholu ve zlatavém moku liší? Je to recept. Většina pivovarů používá různé postupy k omezení tvorby alkoholu v nealkoholických nápojích nebo jej z nápojů odstraňuje až následně fyzikálně-chemickými postupy. To má však negativní vliv na výslednou chuť piva.

Birell se vaří stejným postupem jako alkoholická piva. Jediný rozdíl je v použitých kvasnicích. To může řidičům pořádně zamotat hlavu. Ale jen pokud je to opravdu tak chutný nealkoholický nápoj.

V kysaném zelí nebo baleném toustovém chlebu je více alkoholu než v Birellu

Výrobek% obsah alkoholu z hmotnosti
Med0,006
Rohlík0,02
Balený domácí chléb0,107
Bio slunečnicový chléb0,13
Fitness chléb0,176
Maslový toust0,184
Tmavý chléb0,202
Čokoládový donut0,289
Birell světlý0,31
Ořechový extra kváskový žitný chléb0,326
Žitný chléb0,444
Muffin z kváskového těsta0,445
Pšeničný chléb0,47
Kysané zelí0,5
Turecký grepový džus˃0,59
Rozinky0,601
Ořechovo-jablková rolka0,956
Cibulový chleba rozmarýnem0,98
Kvasinky˃1,0
Toustový chléb balený1,055
Jablečná náplň z ořechovo-jablečné rolády1,066
Hamburgerové housky balené1,239
Jim Beam Kentucky Bourbonský koláč1,662
Kefír˃2
Rohlíky na hot dog balené2,562

Zdroj: topspeed.sk