Tyto potraviny považujeme za zdravé. Přitom z nich přibíráme
Budu jíst zdravě a zhubnu! Jenže tato rovnice nefunguje. Pět klíčových zdravých potravin nám naopak může při hubnutí pěkně zavařit. Možná neuvěříte, o jaké potraviny se jedná.
Někteří to dovedou až do extrému a stravují se pouze zdravě, kupují bio eko potraviny a sahají po těch nutričně nejvyváženějších, avšak netuší, že k úspěšnému zhubnutí to vůbec nemusí přispět. Různé módní trendy nám sice odhalí množství velmi zdravých potravin a naučí nás je jíst, ale ne vždy je všechno tak růžové.
„Na vině jsou především potraviny, které jsou sice mimořádně zdravé, ale také velmi kalorické,“
řekl profesor Franklin Joseph z kliniky na hubnutí pro Surrey Live
Dodal dále, že je důležité, abychom to s nimi nepřeháněli jen proto, že si myslíme, že jsou pro nás dobré. Můžeme totiž po nich klidně začít přibírat. Dodává také, že u některých, například u sušeného ovoce, je problém přidaný cukr.
S těmito zdravými potravinami musíme zacházet jinak. Do jídelníčku je přidávat ne jako základní složku, ale jako doplnění, obohacení, zdroj vitamínů, minerálů a cenných látek. Patří mezi ně:
Sušené ovoce
Rozinky, sušené švestky, meruňky a datle jsou dobrým zdrojem vitamínů, vápníku, železa a draslíku, ale mohou obsahovat již zmiňované vysoké dávky cukrů, ať už přírodních, tak i přidaných. Vybírejte tedy vždy ovoce nedoslazované.
Avokádo
Překvapivě je na hříšném seznamu i tato zelená dobrota. Avokádo má skvělý poměr zdravých tuků a obsahuje vitamíny i antioxidanty, ale profesor ve svém článku na Surrey Live uvádí, že
střední avokádo obsahuje asi 240 kalorií. Je to více než tyčinka Mars se 177 kaloriemi.
Takže se doporučuje umírněnost, ovšem z jídelníčku ho rozhodně nevyřazujte.
Celozrnné potraviny
Tak ty bychom tu skutečně nečekali. Byť jsou to zdravé potraviny plné vlákniny a bílkovin, tak obsahují více kalorií. Lehce toto riziko snížíme, když si celozrnného pečiva nebo přílohy naservírujeme prostě méně.
Tady je asi riziko nejmenší, protože celozrnného pečiva máme sklony sníst méně.
Ale ještě lepší je kváskové pečivo. Skvěle zasytí a je nutričně perfektní. Zkvašená mouka je tělu přirozeně stravitelnější.
Ořechová másla
Mandlové, pistáciové a arašídové máslo patří mezi velmi oblíbené pochutiny k doplnění ovesné kaše nebo ovocných salátů. Nic proti nim, protože jsou skvělým zdrojem hořčíku, vápníku, zinku a zdravých tuků. Kromě másla arašídového, kde poměry nejsou příliš ve prospěch zdravých tuků, protože jsou kalorické. A je třeba také sledovat, zda jsou tato másla s přidaným cukrem. Ta čistě přírodní si klidně můžete čas od času dopřát.
Snídaňové cereálie
Tady už začíná do povědomí veřejnosti pomalu pronikat, že snídaňové cereálie jsou v podstatě sladkosti. Nic moc zdravého na nich není, protože jsou spíše produktem marketingu a dobrou volbou, když ráno spěcháte. Přesto obsahují hlavně přidaný cukr a rafinované sacharidy. Některé nakonec i více zatěžují organismus a způsobují tak výkyvy hladiny cukru. Nabudí nás, aby pak energie náhle klesla.
Pokud se cítíte k tomuto vychylování citliví, zkuste navýšit ve své stravě hořčík (například pomocí banánů, kvalitní čokolády a kakaa), protože tělo je ke kolísání hladiny cukru v krvi náchylnější, pokud máme tohoto minerálního prvku nedostatek. Snídaňové cereálie můžeme nahradit čistými ovesnými vločkami.
Zdroj: getsurrey.co.uk, nzip, who.int