Rostlina, kterou přehlížíte každý den. Přitom vám ušetří peníze za vitamíny
Příroda skrývá mnoho tajemství, o kterých nemáme ani ponětí. Spousta problémů by mohla vyřešit procházka lesem nebo přírodní lék připravený z rostliny, která roste všude kolem nás. Možná je na čase ji přestat přehlížet a naučit se využít její vlastnosti ve svůj prospěch.
Život bývá často uspěchaný a my se zapomínáme dívat kolem sebe. Vše se zrychluje a obyčejné věci, ze kterých jsme měli radost jako děti, nám už nepřipadají tak kouzelné. Je ale pravdou, že právě tyto obyčejné věci, které bereme jako samozřejmost, v sobě skrývají něco vzácného. Něco, nad čím jste přestali přemýšlet a co jste zapomněli objevovat. Podívejte se blíž a najděte zázrak v jednoduchosti. Může vás to maximálně inspirovat a posílit vaše tělo i ducha.
Obyčejný plevel nebo přírodní zázrak?
Tato rostlina je často považována za obtížný plevel, který akorát přitahuje hmyz. Řadí se však mezi rostliny, které jsou pokladem přírodní medicíny. Najdete v í totiž vitamíny A, B, C, D a K, podporující imunitní systém a zdraví pleti. Obsahuje také antioxidanty a minerály, jako je draslík, vápník, zinek nebo železo. Může mít také detoxikační vlastnosti, protože podporuje funkci jater a ledvin, které tělo zbavují toxinů. Látky, které jsou obsaženy v listech rostliny, navíc podporují také správnou funkci žaludku, čímž zlepšují trávení. V neposlední řadě v ní najdete protizánětlivé látky, které pomáhají v boji proti infekcím a působí preventivně vůči zánětům.
Pro dietáře je rostlina také pokladem, protože podporuje produkci žluči a tělo poté lépe spaluje tuky.
O jakou rostlinu se jedná?
Jde o pampelišku. Rostlinu s nádherně zářivými žlutými květy. Mnozí ji považují za běžný plevel, ale ve skutečnosti se jedná o přírodní zázrak, plný prospěšných látek, který můžete zpracovat mnoha způsoby.
Vytvořte salát z mladých listů pampelišky, které jsou mírně hořké a připomínají rukolu. Uvařte si čaj z květů pampelišky, který podporuje trávení a detoxikuje. Připravte odvar z kořenů pampelišky, které je možné usušit, rozemlít a připravit podobně, jako kávu.
Nebo vytvořte pampeliškový med, který můžete používat místo cukru a přidávat si ho do nápojů nebo jídla. Vyrobte pampeliškový sirup, který se od pampeliškového medu liší svou řidší konzistencí nebo z rostliny připravte pampeliškové víno.
Usušené a rozemleté kořeny pampelišky používejte jako přísadu do pokrmů – jejich chuť je lehce nahořklá a je ideální například do polévek nebo vytvořte pampeliškové pesto z listů rostliny, které je ideální přípravě těstovin a pomazánek.
Nakonec si umíchejte domácí pampeliškovou mast, která ulevuje od bolesti kloubů i svalů a zklidňuje pokožku.
Pozor na vedlejší efekt pampelišky
Studie prokázaly, že i u této rostliny, která má spoustu pozitivních vlastností, může být její užívání provázeno vedlejšími účinky.
- může způsobit alergickou reakci
- na kůži se může objevit podráždění
- může ovlivňovat správné působení ostatních léků
Pokud si nejste jistí nebo se léčíte s nějakou nemocí, poraďte se o jejím užívání se svým lékařem.
Existuje mnoho potravin, které omlazují a podporují zdraví. Patří mezi ně ale také rostliny, kterých si lidé na louce často ani nevšimnou. Jednou z nich je pampeliška, která má nejen nádherný květ, připomínající zářící slunce, ale je také plná vitamínů, minerálů a antioxidantů. Zajděte si s rodinou a procházku a nasbírejte si plnou nůši tohoto přírodního zázraku.
Zdroje: pmc.ncbi.nlm.nih.gov, ceskatelevize.cz, novinky.cz