Tohle musí vědět všichni Češi, kteří kupují ovoce a zeleninu v zimě
Zima je komplikací pro všechny zemědělce, kteří v tomto období nemohou do obchodů dodávat čerstvou zeleninu a ovoce. V této době přichází na řadu dovoz surovin ze zahraničí, což se nemusí vyplatit.
Možná nad tím tolik nepřemýšlíte, ale v zimě není možné v obchodech zakoupit skutečně čerstvé ovoce a zeleninu. Jak je to možné? Jednoduše proto, že toto roční období zemědělcům pěstování neumožňuje. V obchodech se tak objevuje zelenina a ovoce, včetně tropických plodů, které jsou dováženy z velkých dálek, což na kvalitu potravin nemá dobrý vliv. Kvalita takových surovin může být silně znehodnocena, navíc má dovoz vliv na životní prostředí a cena potravin se může výrazně prodražit. Popřemýšlejte, zda si raději nepočkat na sezónní produkty, které prospějí vašemu zdraví a ušetří vám nějakou tu korunu.
Proč je sezónnost u potravin tak důležitá?
Potraviny, které se prodávají těsně po sklizni, jsou skutečně čerstvé, nebývají vystaveny technikám, které urychlují jejich zrání a jsou nabité nejvíce živinami. Navíc, sezónní potraviny umožňují užívat si pestrost jídelníčku, protože ne všechny potraviny jsou přístupné po celý rok. Vy se na ně tak můžete více těšit, a jakmile přijde jejich čas, užívat si jejich skvělou chuť a zdravotní přínosy.
Sezónní potraviny nejsou ochuzeny o vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky, díky čemu mohou mít vliv na snížení rizika vzniku chronických onemocnění, jako je rakovina, srdeční choroby nebo cukrovka.
Nejde tady ale jen o živiny. Sezónní potraviny jsou také levnější. Jak je to možné? Jednoduše proto, že jsou pěstovány v přírodních podmínkách. Pro jejich zrání není třeba vytvářet umělé klima, přizpůsobovat půdu, napodobovat sluneční světlo a není třeba je do země dovážet, a to zkrátka proto, že si je dokážeme v daném období vypěstovat sami.
Proč nekupovat ovoce mimo sezónu?
Možná jste se nad otázkou sezónnosti zatím nezamýšleli, ale měli byste. Říkáte si, že obchody prodávají ovoce a zeleninu za přiměřenou cenu i mimo sezónu, tak proč je nekoupit? Má to mnoho důvodů. Jedním z nich je, že pěstování takových potravin vyžaduje použití umělých zdrojů, jako je osvětlení, topení, hnojiva a pesticidy, což je nejen ekonomicky náročné, al také to má škodlivý dopad na životní prostředí.
Podle autora knihy War on Bugs, Willa Allena, dochází při výrobě potravin, mimo jejich sezónu, k „používání pesticidů a hnojiv, k používání paliva a olejů pro traktory, k používání nákladní dopravy, lodní dopravy, k nadměrné spotřebě elektřiny, používání chlazení a vytápění a k tvorbě emisí oxidu uhličitého, metanu, oxidu dusného a dalších skleníkových plynů”.
Kromě dopadu na životní prostředí má mimosezónní stravování vliv také na vaše zdraví. Sezónní potraviny totiž obsahují mnohem více vitamínů, minerálů a dalších výživných látek než ty mimosezónní. K jejich pěstování se nemusí používat žádné škodlivé přísady, které by urychlovaly jejich zrání a snižovaly tak výživovou hodnotu.
Jak začít se sezónním stravováním?
Sezónní stravování zahrnuje konzumaci produktů v jejich vrcholné zralosti. Takové potraviny mají nejlepší chuť a nejvyšší výživovou hodnotu. Jak s tímto způsobem stravování začít?
Zjistěte, na internetu nebo v knihách, jaké potraviny jsou v sezóně v místě, kde žijete. Poté tyto potraviny nakupujte s rozmyslem – nakupujte tedy jen tolik, kolik sníte a jen to, co vám chutná a víte, že to skutečně zužitkujete. Pokud je to možné, nakupujte na místním farmářském trhu, kde máte jistotu, že nakoupíte čerstvé produkty, které neabsolvovaly dlouhou cestu z jiné země a pocházejí od lokálních farmářů. Nakoupené potraviny správně skladujte, abyste neznehodnocovali jejich hodnotu do doby, než je zužitkujete.
Zdroje: hgic.clemson.edu, medium.com, webmd.com