Tento žloutek z vajec nikdy nejezte. Není zdravý a je nekvalitní
Vejce jsou základní potravinou, která patří do každé kuchyně. Využít se dají v řadě receptů. Dnes už lidé ocení jejich výživovou hodnotu a vejce se tak stala nedílnou součástí slaných snídaní. Zvláštní pozornost se věnuje především žloutkům. Ty totiž údajně obsahují živin nejvíce.
Vajíčka jsou odvěkým pilířem stravy. Konzumovali je už staří Egypťané, ale jejich historie v lidském jídelníčku sahá ještě dál. Už pračlověk se totiž vkrádal do hnízd ptáků, ze kterých sbíral vejce. Ty nejčastěji konzumoval syrové, zatímco pozdější vyspělé civilizace je již tepelně zpracovávaly.
V současnosti jsou vejce nedílnou součástí našich jídelníčků, ať už je využíváme do pečení a vaření, nebo je konzumujeme vařená či smažená na pánvi. V poslední době se ale množí názory na to, že ne každé vejce je stejně kvalitní. Rozhodující je jeden výrazný znak.
Proč jíst žloutky?
Žloutkům se donedávna mnoho lidí vyhýbalo. Byl totiž zažitý mýtus, že obsahují příliš mnoho cholesterolu a nejsou vůbec zdravé. V posledních letech se ale ukazuje opak. Žloutky sice cholesterol obsahují, ale pokud vajíčka konzumujete v rozumné míře, je jeho obsah zanedbatelný.
Co ale zanedbatelné není jsou nutriční hodnoty žloutků a obsah důležitých vitamínů, minerálů a stopových prvků. Tato žlutá část vajec totiž obsahuje základní živiny pro správný vývoj mozku, růst svalů i podporu imunity. Navíc v nich najdeme mnoho zdravých tuků, které tělo potřebuje pro správnou funkci nervového systému či hormonální rovnováhu.
V neposlední řadě nalezneme ve žloutcích i antioxidanty, které působí proti volným radikálům a chrání tak buňky i celý organismus. To všechno jsou důvody, proč bychom měli tuto potravinu zařadit do jídelníčku už od útlého věku a jíst je po celý život.
Co žloutek obsahuje?
Žloutky slouží především jako první výživa pro mláďata ptáků. Ti z nich čerpají veškeré živiny pro zdárný vývoj, proto je logické, že jsou tvořeny důležitými prvky.
- Vitamín A – podporuje zdraví očí, pomáhá chránit sliznice a zajišťuje zdravou pokožku. Je klíčový pro imunitní systém a pomáhá tělu bojovat proti infekcím.
- Vitamín D – významný pro zdravé kosti a zuby, vitamín D pomáhá při vstřebávání vápníku a fosforu. Žloutky jsou jednou z mála přírodních potravinových zdrojů tohoto vitamínu.
- Vitamín E – tento silný antioxidant chrání buňky před poškozením volnými radikály.. Podporuje také zdraví kardiovaskulárního systému a pokožky.
- Vitamín K – je nezbytný pro správnou srážlivost krve a přispívá také k zdraví kostí. Tento vitamín se ve stravě vyskytuje pouze v minimálním množství, i proto je tedy důležité žloutky jíst.
- Vitamín B12 – je klíčový pro tvorbu červených krvinek a správnou funkci nervového systému. Nedostatek vitamínu B12 může vést k anémii a neurologickým potížím.
- Kyselina listová (vitamín B9) – podporuje buněčný růst a regeneraci a je zvláště důležitá pro těhotné ženy, protože snižuje riziko vývojových vad plodu.
- Železo – je součástí hemoglobinu v krvi, který přenáší kyslík do všech tkání v těle. Železo ze žloutků se velmi snadno vstřebává.
- Fosfor – tento minerál hraje důležitou roli ve zdraví kostí a zubů a také pomáhá tělu při produkci energie a správné funkci buněk.
- Selen – je silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením. Podporuje také správnou funkci štítné žlázy.
- Lutein a zeaxanthin – tyto antioxidanty hrají zásadní roli ve zdraví očí, chrání sítnici před škodlivými účinky modrého světla a snižují riziko makulární degenerace a šedého zákalu.
Kvalitu poznáte podle barvy
Barva žloutku je jedním z nejvýraznějších vizuálních znaků, které značí kvalitu vajec. Jsou-li žloutky plně oranžové, obsahuje vysokou koncentraci karotenoidů. To obvykle značí i zdravější a spokojenější slepice, které mají dostatečný pobyt na slunci a kvalitní stravu. Ta se samozřejmě promítá i do snesených vajec.
Žloutek v hlubší oranžové až mírně hnědé znamená vysoký obsah luteinu a zeaxanthinua je tedy bohatý na antioxidanty. Toho lze docílit vybranou stravou pro slepice, která obsahuje zeleň, kukuřici a květy měsíčku lékařského.
Žloutky velmi světlé naopak značí nekvalitní stravu založenou především na pšenici a jiných “obyčejných” obilovinách. Slepice mají také méně denního světla a obecně horší wellbeing.
Přesto však není přímý vztah mezi barvou a výživovou hodnotou jako takovou – všechny žloutky obsahují důležité živiny, ať už mají jakoukoli barvu. Nicméně čím je žloutek tmavší, tím zajímavější živiny obsahuje.
Zdroje: Wikipedia, Eat This, The healthy, Tromaktiko, khsova.cz