Tato zelenina je nyní všude ve slevě. Může však být také zdraví nebezpečná
Oranžová sezóna je v plném proudu a tato zelenina se hodí nejen do lattéčka, ale i pro pořádný pečený oběd nebo krémovou polévku. Zdravotní benefity jsou úchvatné. Jistě ji hned zařadíte do jídelníčku.
Nenápadná a často podceňovaná. Opovrhovaná. Někdy tak trošku otloukánek. Jindy na ni napjatě čekají šéfkuchaři celého světa, aby předvedli nové recepty. Patří totiž do stejné rodiny.
Dýně. Pravá. Podzimní, oranžová, máslová, muškátová, špagetová nebo hokkaido. Právě tyto čtyři typy dýní patří mezi nejoblíbenější. A v těchto dnech se často objevují v obchodech ve slevách, neváhejme a zkusme, co umí v kuchyni a jak jednotlivé druhy chutnají.
Dýně jako perfektní výživa pro tělo
Dýně má skvělé výživové hodnoty, na které často zapomínáme. Nebo dokonce dýni bereme jako ozdobný kousek pro halloweenské vyřezávání strašidelných obličejů. Je to ale velká škoda, v kuchyni je podceňovanou královnou. Obsahuje vápník, hořčík, je ale i bohatým zdrojem draslíku a vitamínu A. V malém množství obsahuje také vitamíny skupiny B a železo nebo také poměrně dost vitamínu C. Bílkovin obsahuje minimum, proto je dobré ji kombinovat například s masem nebo sýry, aby vznikl nutričně vyvážený pokrm.
Je kaloricky nenáročná (25 kcal na 100 g dýně), proto je vhodná pro diety nebo jako příloha k jídlu, kde si s kaloriemi starosti neděláme.
Snižuje cholesterol a krevní tlak
Díky obsahu draslíku, na který je opravdu bohatá, se může dýně podílet na snižování krevního tlaku. Obsah antioxidantů a vlákniny zase prospívá hladině cholesterolu, která se tak může navrátit do normálu. Antioxidanty ještě speciálně působí proti usazování tukových plátů v tepnách a snižují zánět v těle. Obsahuje i omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, přičemž výrazně vyšší je tento obsah v semenech, která jsou ještě výživově cennější než dužina. Ty pomáhají také regulovat množství cholesterolu v krvi. A přitom stačí ji jenom zařadit do podzimního jídelníčku.
Do kari i na koláče
Skvělé jsou zahřívací krémové polévky, snadno z ní nakrájíme hranolky, uděláme kaše k masu, zapékaná jídla nebo z vychladlé uvařené dýně připravíme alternativu k bramborovému salátu. Nasladko se hodí nastrouhat do koláčů, ochutit a naplnit jí záviny, udělat lze i sladké horké kompoty.
Vhodné koření najdeme snadno: hodí se vše typicky podzimní. Od muškátového oříšku do polévky po koriandr, zázvor nebo kari do pečených jídel, která jsou s krátkou dobou přípravy dýně hotová opravdu za chvilku. Ve sladkých jídlech si dýně notuje se skořicí, hřebíčkem nebo vanilkou.
Jaký je mezi nimi rozdíl?
Máslová dýně má jemnou strukturu, dobře se krájí a syrová dýně připomíná avokádo nebo hrušku. Muškátová dýně je pevnější, ale má přirozeně nejvýraznější dýňovou chuť, která připomíná až koření. Špagetová dýně se při pečení rozpadá na malé nudličky a hokkaido dýně vyniká rychlou přípravou. Chutí připomíná batáty, jí se i se slupkou a je nejtrvanlivější, v lednici vydrží běžně až do nového roku a často až do jara.
Hořká dýně je nebezpečná
Dýně by neměla být nikdy hořká. Látky způsobující hořkost, kukurbitaciny, jsou pro lidské tělo jedovaté, po požití působí těžké zažívací a střevní potíže. Vznikají při špatných podmínkách růstu nebo při špatném skladování. Chuť dýně by vždy měla být lehce nasládlá nebo neutrální. Tolerovat lze malou trpkost, ale ne vyloženě hořkost. Hořkou dýni bez milosti vyhoďte.
Zdroj: nzip.cz, simpleonlinepharmacy.co.uk, edition.cnn.com