Přidal citron do vajec a výsledek ho šokoval. Tento trik musíte vyzkoušet také
Velmi běžnou potravinou k snídani u nás bývají vejce. Ať už míchaná, natvrdo nebo volská oka. Navíc je to pochutina, která je velmi bohatá na bílkoviny.
Máte rádi vajíčka? Vejce patří mezi všestrannou surovinu. Můžete si je připravit samotná, s uzeninou či zeleninou. A nebo i s houbami. Taková pravá smaženice je pro mnohé z nás velká pochoutka a většinou se po ní jen zapráší. Když si navíc houby v lese nasbíráme sami, o to víc pak chutná.
Vajíčka ale můžete přidat i do buchet, koláčů a likérů. Nebo si můžete udělat vajíčkový salát. A co takový bramborový? Ani tam nesmí vejce chybět. Koprová omáčka, čočka na kyselo. K těmto pokrmům se vejce také hodí perfektně.
Vajíčka jsou bohatým zdrojem bílkovin
Středně velké vejce obsahuje všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro růst a vývoj.
Ve vejcích můžeme najít mnoho vitamínů.
- Vitamín D, který je nezbytný pro udržení zdravých kostí a zubů, přispívá i k podpoře imunitního systému.
- Dále B12, nezbytný pro tvorbu červených krvinek a dobré funkci imunity i nervového systému. Lidské tělo není schopno si tento vitamín vyprodukovat samo, proto by ho například vegani měli B12 doplňovat ve formě tablet.
- Cholin je důležitý pro vývoj a funkci mozku. Také podporuje funkci jater a nervů. Lidské tělo sice cholin produkuje, ale ne v dostatečném množství. Proto je vhodné ho doplňovat prostřednictvím stravy.
- Vitamín A udržuje zdravou pokožku, zrak a podporuje imunitu. Zabraňuje vypadávání vlasů a kožním problémům.
Dalšími důležitými vitamíny ve vejcích jsou například riboflavin (B2), vitamín E, fosfor, jód a selen.
A jak je to s cholesterolem?
Vejce mají vysoký obsah cholesterolu. Ačkoliv je ale dle některých studií mezi konzumací vajec a chorobami srdce souvislost, mohou v tom hrát roli i jiné důvody. Mnoho lidí vejce totiž konzumuje se slaninou, párkem či jinou potravinou.
Konzumace sedmi vajec týdně podle jiných výzkumů poukazuje na to, že může zvýšit riziko vzniku cukrovky. Každopádně je nutné provést více testů, aby se mohla potvrdit souvislost mezi vejci, srdečními chorobami a cukrovkou.
Na druhé straně další výzkumy ukázaly, že obdobný počet vajec může zabránit určitým typům mrtvice a vážnému onemocnění očí, které může vést až ke slepotě. Toto onemocnění se nazývá makulární degenerace.
Vejce natvrdo a trik, o kterém mnoho lidí neví
Pokud máte rádi vajíčka natvrdo, ale neradi je loupete, máte víc možností, jak si loupání ulehčit. Můžete požádat dalšího člena domácnosti nebo se do toho pustíte sami.
Vajíčka na talíři, z nichž některé jejich části zůstaly na skořápce v koši, nevypadají dobře. A pokud máte hosty, už vůbec není vhodné jim podávat potrhaná vejce. Existuje ale trik, o kterém jste možná nikdy neslyšeli. A ocení ho nejen vaši případní hosté, ale i vaše ego a nervy.
Vodu na vajíčka přiveďte k varu a přidejte do nich pár plátků citrónu. Čtete dobře. Ale vajíčka přidejte taky – hned po citrónech. Vejce pak nechte vařit ve vodě s citrónem cca 12 minut. Citrón pomůže uvolnit skořápky od bílků.
Po uvaření ještě vejce opláchněte pod studenou vodou. Poté už s lehkostí vejce oloupete. Je možné, že se vám to podaří i na jeden zátah.
Tento trik vám pomůže nejen k tomu, že vejce na talíři budou vypadat dobře, ale ušetří vám i spoustu nervů.
Zdroj: australianeggs.org.au, mayoclinic.org, cookist.com, nzip.cz