Jezte tyto 4 potraviny. Podle vědců omládnete

Přidat na Seznam.cz

Zdravé stravování není jen o dosažení optimální váhy, ale i o péči o pokožku a celkovou vitalitu těla. Podle odborníků existují potraviny, které mohou pomoci zpomalit procesy stárnutí a dodat pleti mladistvý vzhled. Vyzkoušejte osvědčené potraviny, které podporují nejen zdravou pleť, ale i mladší vzhled.

Výživa hraje v boji proti stárnutí důležitou roli. S přibývajícím věkem naše tělo přirozeně zpomaluje regenerační schopnosti, což se odráží nejen na zdraví organismu, ale i na stavu pokožky. Kromě kosmetických přípravků posilujících pleť zvenčí se stále více odborníků zaměřuje i na dopady složení našich jídelníčků. 

Podle výzkumů můžeme procesy stárnutí zpomalit vhodným výběrem potravin a živin. Základem jsou pak antioxidanty a zdravé tuky, které udržují pokožku pružnou a přirozeně hydratovanou. Tím přispívají k mladistvějšímu vzhledu.

Jak jídlo ovlivňuje stárnutí?

Stárnutí ovlivňuje celou řadu biologických procesů, které zahrnují sníženou regeneraci buněk, oslabení imunitního systému a vyšší náchylnost k oxidačnímu stresu (ten poškozuje buňky a urychluje projevy stárnutí). Vliv mají také volné radikály – nestabilní molekuly, které vznikají při metabolismu a mohou poškodit buněčné struktury. 

Některé potraviny obsahují antioxidanty, které neutralizují volné radikály a tím chrání buňky před poškozením. Kromě toho mohou některé látky podporovat produkci kolagenu, který je klíčový pro pružnost a pevnost pokožky. Zdravá strava tak není jen nástrojem k dosažení vnější krásy, ale i způsobem, jak podpořit vnitřní zdraví a prodloužit celkové mládí organismu.

Vyvážený jídelníček plný zdravých potravin je základ
Vyvážený jídelníček plný zdravých potravin je základ Zdroj Shutterstock

Tuky nejsou vždy pouze špatné

Ve světě zdravé výživy mají tuky často špatnou pověst, ale ne všechny tuky jsou stejné. Zdravé tuky, zejména ty nenasycené, mohou hrát významnou roli v prevenci stárnutí. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny pomáhají udržovat pokožku hydratovanou i pružnou. 

Tyto nenasycené mastné kyseliny stěžejní pro mnoho procesů v našem těle najdeme v mnohých potravinách. Pro jejich doplnění konzumujte hlavně tučnější mořské ryby a kvalitní rostlinné oleje.

Tyto zdravé tuky rovněž podporují zdraví srdce a mají protizánětlivé účinky, které mohou omezit projevy stárnutí, jako je například vznik vrásek a suchá pokožka. Vyvážený příjem zdravých tuků je klíčový pro optimální zdraví a podporu mladistvého vzhledu.

avokádo a ořechy
Čtyři druhy potravin stojí za mladší pletí i celým tělem Zdroj Shutterstock

4 potraviny, které bojují se stárnutím pleti i těla

Stránka Sanook.com sestavila žebříček hned čtyř potravin, jejichž konzumace může zpomalit proces stárnutí. Které to jsou?

1. Avokádo

Avokádo je plné zdravých a nenasycených tuků, které podporují hydrataci pokožky. Navíc obsahuje vitamín E, silný antioxidant, který pomáhá chránit pokožku před poškozením volnými radikály a udržuje ji pružnou. Tato oblíbená exotická plodina také přispívá ke snížení cholesterolu a podporuje zdraví srdce, což je velmi důležité pro vitalitu těla a pokožky.

2. Tuňák

Tuňák je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky a přispívají k hydrataci pokožky. Tyto kyseliny pomáhají chránit buňky před poškozením a podporují zdraví pokožky a srdce, což dlouhodobě přispívá ke zpomalení procesu stárnutí. Navíc omega-3 kyseliny podporují správnou funkci mozku – i ta je důležitá k zachování mládí, zejména po rozumové stránce.

3. Sardinky

Sardinky jsou další skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin a navíc obsahují vitamín B12, který je důležitý pro produkci červených krvinek a celkovou energii. Omega-3 mastné kyseliny ve spojení s vitamínem D obsaženým v sardinkách pomáhají udržovat zdravé kosti a klouby. Pravidelná konzumace sardinek má tedy mnoho výhod a vyplatí se je zařadit do jídelníčku.

4. Ořechy

Většina ořechů je doslova nabitá zdravými tuky, antioxidanty a minerály. Najdeme je ve vlašácích, mandlích, kešu, pistáciích, penaových i lískových nebo para ořeších. Podobně jsou na tom také různá semínka, například lněné, chia, ale i mák.

Všechny tyto potraviny obsahují také vitamín E, který chrání pokožku před poškozením a může pomoci udržet její mladistvý vzhled. Ořechy také obsahují zinek a selen, které stojí za regenerací pokožky.

Zdroje: Eat This Not That, EatingWell, Sanook.com, informace o vitamínech – nzip.cz