Je sladký a lahodný. Přesto jeden z nejzdravějších nápojů pije málo Čechů

Přidat na Seznam.cz

Jeden z nejznámějších nápojů má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Věděli to už i naši předkové. Tento lahodný prášek jako první využívala mayská civilizace ve Střední Americe. 

V Evropě se tento nápoj objevil až díky španělským dobyvatelům v 16. století a vzbudil rozruch. Brzy se začal užívat jako lék pro podporu zdraví. Jeho hořká chuť je ovlivněna tím, kde daný strom vyrůstal. Můžeme v něm tak cítit i lehký nádech ovoce, koření, ořechů, ale i dřeva.  Navíc pozitivně působí na celou řadu orgánů a u našich předků léčil také zdravotní obtíže.

výrobky z kakaa
Kakaový prášek se používá k výrobě dalších pochutin Zdroj Shutterstock

Kakaový prášek se vyrábí z kakaových bobů. Ty jsou rozdrceny a odstraní se tuk, tzv. kakaové máslo. Hmota, která zůstane, se usuší a poté rozemele na jemný prášek. Ten se dále využívá k přípravě dalších pochutin, z nichž nejoblíbenější je čokoláda.

Polyfenoly aneb blahodárné antioxidanty

Polyfenoly se nevyskytují jenom v kakau. Najdeme je v ovoci, zelenině, čaji, čokoládě i vínu. Jsou to látky, které působí jako antioxidant. Jsou spojovány se snížením zánětu, lepší cirkulací krve, nižším krevním tlakem a zlepšením cholesterolu a cukru v krvi.

Kakao se vyznačuje tím, že je jedním z nejbohatších zdrojů polyfenolů. Konkrétně se jedná o flavanoly, které mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Pokud však kakao dále zpracováváme či ohříváme, může dojít ke ztrátě prospěšných vlastností.

Kromě antioxidantů se v kakau ukrývají také minerální látky, jako jsou železo, magnesium, draslík, zinek, vápník a další.

Vliv kakaa na lidské zdraví

Kakao i hořká čokoláda umí snižovat krevní tlak. Opět za to mohou flavanoly, které zlepšují hladinu oxidu dusnatého v krvi, a to má za následek lepší funkci cév a snížení krevního tlaku. Účinky kakaa silněji pociťují právě lidé, kteří mají zvýšený krevní tlak.

Dalším benefitem je snížení rizika infarktu a mrtvice. Je to dáno tím, že kakao zlepšuje průtok krve, snižuje záněty, pomáhá ředit krev a snižuje špatný cholesterol. Kakao pečuje o naše srdce.

Tímto ale výčet pozitivních vlastností nekončí. Lepší cirkulace krve má také vliv na náš mozek. Pitím kakaa podporujeme kognitivní funkce mozku a snižuje riziko neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova či Parkinsonova choroba).

žena jí hořkou čokoládu
Kakao působí také na naši náladu Zdroj Sthutterstock

Lék na chmury

Kakao také působí na naši náladu. Mohou za to flavanoly, tryptofan (látka, která podporuje tvorbu serotoninu) a trocha kofeinu. Proto se často konzumace kakaa nebo čokolády pojí se sníženým rizikem deprese. Mnoho z nás během stresového období často sahá po čokoládě, aby se zlepšilo náladu.

Pokud někdo trpí cukrovkou 2. typu, kakao mu může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi a zlepšit citlivost na inzulin. Toto však není zatím zcela vědecky prokázáno, proto s tím zatím opatrně. Stejně tak se kakau přisuzují i protirakovinné vlastnosti, ale ani tento fakt zatím výzkum na lidech neprokázal. Studie na zvířatech a testy in vitro však poukazují na slibné protirakovinné účinky flavanolů v kakau.

Ke konzumaci je vhodný přírodní kakaový prášek, který není dál zpracovaný, a také hořká čokoláda s obsahem kakaa nad 70 %. Kakaový prášek můžete přidávat do jídla, nápojů a dezertů. Kakao ztrácí své vynikající vlastnosti, pokud ho tepelně upravujete nebo projde procesem alkalizace (snížení hořkosti). Zařaďte kakao do vašeho jídelníčku a využívejte sílu tohoto přírodního léku naplno.

Zdroj: dumazahrada.cz, ireceptář.cz, receptyprimanapadu.cz