Jak vaří vojáci? Polní kuchyně POKA 4 na mobilním podvozku Tatry 815. Vaří i ve třicetistupňových mrazech
Ti dříve narození se s polní kuchyní už určitě setkali. Minimálně během základní vojenské služby nebo na různých cvičeních a celodenních akcích daleko od základny. Ať už jste se s podobným vybavením setkali, nebo ne, je zajímavé sledovat, co všechno dnes konstruktéři dokážou postavit na mobilním podvozku. Polní kuchyně POKA 4 na podvozku vojenské Tatry 815 za sebou táhne „sklad“ potravin, dokonce i vlastní zásobu pitné vody nebo výkonnou elektrocentrálu.
Přemýšleli jste někdy o tom, jak dnes vojáci vaří daleko od základny? Polní kuchyně k tomu slouží stejně jako kdysi. Ať už statické, nebo mobilní, umístěné na podvozcích a schopné postupovat spolu se samotnými vojáky. Na jaké úrovni je toto odvětví dnes, ukazuje současná polní kuchyně POKA 4.

Jak v mrazech, tak v obrovských vedrech
Jak uvádí sám výrobce, POKA 4 je určena pro přípravu, obnovu a výdej plnohodnotných teplých jídel na úrovni jednotky při působení vojsk v polních podmínkách. Mobilní polní kuchyně slouží také k přepravě obsluhujícího personálu (3 osoby), přesunu zásob potravin, vlastní pitné vody a dalšího paliva.
Přívěs, který je součástí kuchyně, převáží zásoby potravin i pitné vody a slouží také k přípravě polotovarů. V přívěsu je rovněž umístěn nezávislý zdroj elektrické energie o výkonu 16 kW. Kuchyně zvládá tepelnou úpravu potravin vařením, vařením v páře, dušením, smažením a pečením.

Rozsah pracovních teplot, ve kterém může polní kuchyně pracovat, je od mrazu – 32 °C až po parných 44 °C. Kapacita je 50-150 jídel (3x denně) a najednou údajně zvládne až 250 jednodušších jídel. Co se týče samotného podvozku, kuchyň nese na svých zádech Tatra 815 26WR45 17.255 4×4.1/T13 o pohotovostní hmotnosti 14 000 kg a táhne přívěs PV 18P o hmotnosti dalších 11 000 kg.
Zdroj: redakce, VTUSP