Češi začali přidávat kávu do polévek a omáček. Výsledek je šokující

Přidat na Seznam.cz

Káva je naprosto jedinečný chuťový zážitek, který známe zejména ze sladkých jídel. Ale využít tu temnou, kořeněnou chuť můžeme i ve slaných jídlech.

Espresso s tonikem může být prvním předstupněm neobvyklých chutí. Zejména pro toho, kdo miluje hořká jídla, nebo jídla s neobvyklou pikantností. Tonik nebývá příliš sladký a nám dojde, že káva se docela dobře snoubí i s jinými chutěmi než jen se sladkou. V tom případě můžete jít o krok dál a pustit se do slaných kávových jídel.

Espresso nebo instantní káva?

Byť je instantní káva dobrým a rychlým řešením pro různé moučníky, kávové krémy a rychlé řezy, pro kulinářské využití, v němž chcete opravdu silnou chuť pravé kávy, je lépe využít čerstvě uvařené espresso nebo přímo jemně mletou kávu. Silná káva se stane sváteční a oblíbenou ingrediencí, kterou možná i málokdo v dokončeném jídle pozná, přičemž pořád tam bude cosi „dokonalého“. Skutečně! Na první ochutnání možná kávu nepoznáte!

Na pomoc můžeme vzít i koření, které si s kávou velmi rozumí. K prvním pokusům se skvěle hodí kardamon.

Marinády

V marinádách káva skvěle vynikne, nemusí být vždy ve formě uvařeného espressa, ale klidně do koření zamíchejte i čerstvě velmi jemně mletá zrnka, například v kombinaci s mletým kardamomem a kmínem. Zamíchejte s červeným vinným octem a olivovým olejem a potřete maso. Například krůtí nebo kuřecí prsa, ale i hovězí. Nechte přes noc marinovat.

Další úprava je ideální ve formě dlouhého dušení doměkka s další zeleninou, marinádu přeceďte a uschovejte. Aby byla chuť ještě intenzivnější, pokapejte nebo potřete jí maso krátce před dokončením, jako součást pečené krustičky bude ideální a lehce kouřová.

V mnoha britských receptech se káva používá jako součást marinády na dokřupava pečenou ranní slaninu nebo v kombinaci s javorovým sirupem, kde se chutě obou ingrediencí skvěle snoubí. Tady by byla skvělá i melasa.

Dokonce i Nigella Lawson kávu ve svých receptech ráda používá, v jednom z receptů marinuje hovězí hrudí v omáčce z rajčatového protlaku, espresa, jablečného octa, uzené papriky a chilli. Pomalu pečené maso s bramborovou kaší zní lákavě, že?

Maso marinované v kávě.
Maso marinované v kávě Zdroj Shutterstock

Do omáčky k masu

Velmi dobře s k sobě hodí kombinace:

Červené víno + káva

Česnek, sójová omáčka, chilli, zázvor + káva

Čokoláda + zvěřinové koření + káva

Zejména posledně jmenovaná kombinace je skutečnou slastí. Když takto dochutíte obyčejný slaný výpek z masa, hodí se nejen k huse, kachně nebo skutečné zvěřině, ale snadno tak vykouzlíte i neobyčejná jídla „ála zvěřina“, hlavně v kombinaci s měkoučkým pečeným hovězím, vepřovým nebo s tužším masem, například na kohouta nebo slepici bude kávová omáčka skvělá.

A perfektní je ke steaku i hranolkům. Stačí pár kapkami espressa pokapat steak těsně před dokončením a z obou stran ještě trošku zapéct. To je rychlovka s velkým efektem.

Silný hovězí vývar.
Silný hovězí vývar Zdroj Shutterstock

Hovězí vývary se špetkou síly

Dobrý hovězí vývar je paráda sama o sobě, čím silnější, tím lepší. Někdy se vylepšuje tamari omáčkou, ume octem nebo bylinkami (rozmarýnová větvička nebo pár bobkových listů). Ale zkuste mu zesílit chuť malým množstvím espressa. Na jeden litr jedna čajová lžička.

Budete překvapení chuťovou tečkou, kterou ve vývaru zanechá. Prohloubí všechny ty masové chutě.

Ve zkratce se dá říci, že všechny tmavé a chuťově plné omáčky a těžká masa se dají dochutit kávou.

Zdrojthekitchn.com, bbc.co.uk, thehappyfoodie.co.uk