Češi strkají kousky nástěnky do lednice. Má to logický důvod, znáte ho?
Na internetu najdeme různé tipy, jak ušetřit za energii. Svítit LED žárovkami, prát v době nočního proudu a další. Snížit účty za elektřinu může dokonce i několik kousků korku z nástěnky. Čím je tento přírodní materiál tak výjimečný?
Korek je vnější část kůry korkového dubu, stromu rostoucího především v oblasti Středomoří. Daří se mu zejména v Portugalsku a Španělsku. Buňky korku jsou naplněny vzduchem, což mu propůjčuje jeho absorpční vlastnosti. Díky této schopnosti umí nejen ušetřit peníze za elektřinu.
Získávání korku
Korkový dub se pěstuje na plantážích. Jednou za devět až patnáct let je ze stromu odřezávána kůra pomocí speciálních nožů. Za tuto dobu znovu doroste do požadované tloušťky. A opět přijde čas její sklizně. Tato odřezaná kůra se nazývá korek. Ten slouží k výrobě nejen zátek do láhví od vína, ale také k výrobě nástěnek, a dokonce i podlah.

Jak pomocí korku ušetřit za energii
Lednice je domácí spotřebič, který musí být neustále v chodu, a to i když je poloprázdná, což znamená nemalou spotřebu elektřiny. Ušetřit nemalé peníze za energii vám pomůže schopnost korku nasávat do sebe přebytečnou vlhkost podobně jako houba.
Korek funguje jako jakýsi regulátor, díky němuž lednice bude zapínat kompresor méně často. Tím se výrazně omezí spotřeba elektřiny. Čím více kousků korku z nástěnky nastříháte, tím více ušetříte za elektřinu, což se hodí.
Korek zbaví lednici vlhkosti
Vlhkost patří mezi největší nepřátele vaší ledničky. Podporuje tvorbu plísní a přispívá k rychlejšímu kažení potravin. Stačí umístit několik malých kousků korkové nástěnky do lednice a problém s vlhkostí je vyřešen. Korek totiž pohlcuje přebytečnou vlhkost, čímž omezuje množení plísní i předčasné stárnutí potravin. Navíc se pyšní odolností vůči plísním a bakteriím. I toto prodloužení trvanlivosti ovoce, zeleniny, a dokonce i zbytků jídel vám pomůže ušetřit peníze.
„Často si o korku myslíme, že uchová otevřenou láhev vína, ale má mnoho dalších skrytých talentů. Díky přírodnímu složení má korek jedinečnou absorpční schopnost. Ale to není vše: je také antifungální , což z něj dělá cenného spojence proti vlhkosti a nepříjemným pachům,“ informuje zpravodajský portál Farmingdale Observer.
Korek je řešením nepříjemných pachů
Kromě vlhkosti jsou dalším běžným problémem nepříjemné pachy v ledničce. Zbytky jídla, některé sýry, houby, lehce přezrálá zelenina, to vše může vydávat různé pachy. Když otevřete dveře ledničky a do nosu vás praští zápach, není to nic příjemného.
Někteří lidé sáhnou po syrové cibuli, jiní použijí skleničku s octem. Řešením mohou být opět kousky korkové nástěnky. Korek díky svým absorpčním a protiplísňovým schopnostem zachycuje pachy, které se mohly ve vaší lednici trvale usadit.

Jak správně používat korek v lednici?
Malou část korkové nástěnky natrhejte na menší dílky a rozmístěte je po celé ledničce. Čím více dílku bude, tím větší bude účinnost korku. Malé dílky korku rozmístěte do různých oddílu, zejména tam, kde se hromadí vlhkost a pachy. Jedná se například o zásuvku se zeleninou, oblast v blízkosti mléčných výrobků.
Každý přírodní pohlcovač pachů a vlhkosti po určité době ztratí svou účinnost a je třeba ho vyměnit. To platí i o korku. Je proto doporučováno zhruba jednou měsíčně odstranit z ledničky všechny korkové dílky a nahradit je novými z korkové nástěnky.
Proč je lepší použít korek z nástěnky než korkovou zátku?
Na internetu můžete najít doporučení nevyhazovat korkovou zátku po vypití vína, ale použít ji k úspoře elektřiny, pohlcení vlhkosti i nepříjemných pachů. Korková zátka od láhve s vínem disponuje stejnými schopnostmi jako korek z korkové nástěnky. Na rozdíl od korku z korkové nástěnky však nasála do sebe vlhkost i vůni vína. To snižuje její účinnost.
Korek z nástěnky se proto lépe hodí jako pohlcovač pachů i vlhkosti. A tím i jako spořič elektrické energie než korek z láhve s vínem.
Zdroj: cs.wikipedia.org, farmingdale-observer.com, www.ireceptar.cz