Lamborghini možná zamíří na burzu

Přidat na Seznam.cz

Koncern Volkswagen pracuje na plánu uvedení značky Lamborghini na burzu. Německý koncern o svých plánech informoval bankéře a potenciální investory.

Společnost Volkswagen usiluje o to, aby se Lamborghini, které je podobné Ferrari stalo nezávislejší značkou. Od chvíle, kdy Fiat Chrysler (FCA) vstoupil na burzu v roce 2016, se hodnota italského výrobce superaut Mararello ztrojnásobila. Ne vždy se však taková rozhodnutí vyplatí. Příkladem je Aston Martin, který při vstupu na burzu v roce 2018 ztratil hodnotu.

Foto: Lamborhini

Manažeři koncernu VW zatím hodnotí své vysoce výkonné značky jako součást širší snahy generovat více zisků. Dva ředitelé společnosti potvrdili, že proces ověřování by mohl vést k technologickému partnerství při výrobě supersportů (Lamborghini, Bugatti, Bentley) a motocyklů (Ducati).

V tuto chvíli neexistují žádné jasné hlasy o možném prodeji nebo jakýchkoli harmonogramech transakcí – to uvádí první zdroj. Druhý naopak naznačuje, že skupina si bude chtít udržet kontrolní podíl v Lamborghini, a tak pokračovat v odkazu Ferdinanda Piecha, který v roce 1998 koupil Lamborghini, Bentley a Bugatti.

Foto: Lamborhini

Třetí zdroj uvedl, že budoucnost těchto tří značek byla diskutována již na zasedání dozorčí rady minulý týden. Otázkou bylo, jak je elektrifikovat (Lamborghini a Bugatti) prostřednictvím partnerství a investorů. Zatím je známo pouze to, že v listopadu proběhne konference o pětiletém plánu. Svým způsobem to potvrdil Herbert Diess, generální ředitel koncernu Volkswagen, který ve středu oznámil, že důležité kroky ohledně budoucnosti Lamborghini budou oznámeny koncem roku.

Diess se zaměřuje na modulární řešení. To má být klíčem k rychlé a ekonomicky životaschopné elektrifikaci. Šéf Volkswagenu hodlá uvolnit finanční prostředky skupiny VAG na vývoj a hromadnou výrobu elektromobilů. V budoucnu tedy může být Lamborghini zapsáno na burze a v showroomech značky budou elektrická superauta.

Foto: Lamborhini